Sota el lema ‘Ara República!’, l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat novament als carrers per aquest diumenge 11 de març. L’objectiu: pressionar els partits perquè es posin d’acord i restableixin la legitimitat anterior al 155 i avancin cap a la constitució de la República Catalana. “Volem que es comenci a construir la República, que és el que ens van prometre a tots”, ha assegurat Francesc Cara, coordinador de mobilitzacions de l’ANC. “Aquest canvi de xip s’ha fet irreversible”, ha afegit Agustí Alcoberro, líder accidental de l’entitat.

Convocada en solitari per l’ANC a les cinc de la tarda, sense altres entitats sobiranistes com Òmnium o l’AMI, la mobilització discorrerà pel Passeig de Colom de Barcelona, entre Drassanes i el Parc de la Ciutadella. L’escenari estarà situat a Pla de Palau, on pujaran “herois anònims” de l’1-O. “Hi ha tot un munt de col·lectius afectats i processats, des de pagesos, bombers, professors, alcaldes fins a mecànics i pallassos”, ha explicat Alcoberro, sense donar més detalls.

Segons ha assegurat el líder de l’ANC, el “missatge” de la manifestació d’aquest diumenge és que hi ha més de dos milions de catalans mobilitzats que han votat en diverses ocasions per avançar cap a la República. “El nostre deure és demostrar que hi ha una majoria social que es manté fidel a aquests principis”, ha justificat. La República, ha dit, s’ha de fer “des del Parlament i des del carrer".

Alcoberro ha volgut denunciar les “interferències” de la justícia en l’acció parlamentària. “Tot el procés polític està viciat des del moment en què es troba sota la llosa de la justícia i la policia”, ha criticat. Ha defensat que Jordi Sànchez hauria de tenir garantits els seus drets polítics i, per tant, poder defensar un programa a l’hemicicle durant el debat d’investidura. Malgrat que la seva prioritat era la restitució del Govern anterior al 155, ha sostingut que “si té consens suficient, serà una fórmula a valorar”.