A la Casa Reial aquest any faran hores extraordinàries. El rei Felip VI ja ha posat en marxa aquest dimarts la seva ronda de consultes per a la investidura, que s’allargarà dos dies. La primera va acabar amb una doble votació fallida de Pedro Sánchez i la segona va finalitzar sense candidat. Ara el monarca haurà de rebre fins a 18 partits del Congrés més fragmentat de la història. Però no rebrà un cop més Esquerra Republicana, que s’ha tornat a negar a visitar la Zarzuela, i per tant no coneixerà l’opinió clau per al desbloqueig. Els socialistes volen lligar tan aviat com sigui possible les abstencions republicanes. Des de Calàbria, en canvi, prefereixen “un bon acord a un acord ràpid”, si és que acaba havent-hi acord.

Les vistes no estan posades a Madrid, sinó a Barcelona. Les negociacions avancen en paral·lel al protocol monàrquic. Aquest mateix dilluns van tornar a reunir-se de forma discreta els equips negociadors del PSOE i ERC ja a la capital catalana. Tan discreta que es va saber per una filtració. Si bé les dues parts van descriure la trobada com a “preparatòria”, el cert és que van estar debatent durant hores, des del migdia fins a entrada la tarda i hi havia les mateixes sis persones: Gabriel Rufián, Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa. Aquest dimarts a les 12 del migdia, també a Catalunya, hi haurà la tercera reunió oficial.

Amb les autoexclusions d’ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG, el rei Felip VI comença aquest dimarts al matí la ronda de consultes amb els partits minoritaris: Fòrum Astúries, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria, Compromís, UPN, Nova Canàries, Coalició Canària, Galícia en Comú i Més País. Dimecres ja serà el torn dels actors més grans: Alberto Garzón, Aitor Esteban, Jaume Asens, Laura Borràs, Inés Arrimadas, Pablo Iglesias, Santiago Abascal, Pablo Casado i, finalment, Pedro Sánchez. Després d’aquesta marató al Palau de la Zarzuela, demà al vespre, compareixeran primer Meritxell Batet al Congrés dels Diputats per anunciar el veredicte reial i previsiblement després el president en funcions des de La Moncloa.

La circumstància és que només el PSOE té pressa per anar a un debat d’investidura (que no torni a ser fallit). Els republicans no en tenen, davant d’un calendari judicial i polític molt enverinat, si no tenen res ben lligat. La ronda de consultes servirà per a deixar els deures fets i només haver de posar data a la sessió al Congrés dels Diputats. Si les coses avancen bé, els socialistes podrien forçar les màquines per a sotmetre’s la setmana que ve a la confiança de la cambra. Si no, ja es resignen a anar fins al gener, com ha advertit ERC, que té la conformació del govern de coalició en les seves mans.