Trobada d'equips negociadors d'ERC i del PSOE aquest dilluns a la tarda al Consorci de la Zona Franca de Barcelona per tractar la investidura, just un dia abans de la trobada oficial que tindrà lloc aquest dimarts a les 12h del migdia. Així ho ha avançat El Periódico i ho ha pogut confirmar ElNacional.cat. En la reunió hi han participat, per part d'ERC, Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové i, per part dels socialistes, José Luis Ábalos, Ariadna Lastra i Salvador Illa, els dos equips negociadors habituals per la investidura.

Segons fonts republicanes, es tracta d'una "reunió de treball preparatòria" de cara a afrontar la d'aquest dimarts i afirmen que és habitual fer-ho en aquests casos.

La trobada arriba després que els republicans hagin avisat que si hi ha acord, aquest no es podrà produir fins al gener, trencant així les expectatives de Pedro Sánchez de ser investit de nou president abans de Nadal o, a molt estirar, abans d'acabar l'any. A més, els d'Oriol Junqueras han volgut deixar clar que no tenen "pressa" perquè el que volen és un "bon" acord per solucionar el conflicte català. "No estem aquí per negociar transferències ni lleis concretes. L’etapa del peix al cove s’ha superat", ha avisat la portaveu Marta Vilalta en la roda de premsa d'aquest dilluns. 

Unes paraules que han estat contestades poc després pel secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, que ha insistit que seria "desitjable" que el govern espanyol es formés "al més aviat possible", tant per als interessos d'Espanya com també per a Catalunya, però que si cal esperar a gener, ho faran. "Si no és possible fins al gener, doncs serà al gener", ha afirmat.

Sigui com sigui, el cert és que l'acord entre socialistes i republicans encara és lluny. En les dues reunions oficials que hi ha hagut s'han produït diversos avenços, com l'acceptació per part del PSOE que hi ha un "conflicte polític" i que s'ha d'activar una "via política" per resoldre'l, però també hi ha moltes arestes. El que més separa els dos partits, però, és com ha de ser la mesa negociació i la concreció que ha de tenir: format, calendari i compromís de compliment, tal com exigeixen els republicans.

El PSOE va començar les negociacions parlant de reactivar la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, un òrgan estatutari absolutament insuficient pels republicans, ja que consideren que aquesta comissió només és per tractar temes específics i competencials. Els d'Oriol Junqueras volen una negociació de govern a govern i on es pugui parlar de tot, també de la fi de la repressió i d'autodeterminació. Finalment, després de dues reunions, els socialistes s'han mostrat oberts a explorar nous formats, però els dos equips encara estan lluny d'acordar quin serà.