El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha desmentit aquest dijous en una entrevista​ al diari escocès The National les declaracions del ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, on assegurava que si Escòcia s’independitzava quedaria automàticament fora de la Unió Europea. "Si Escòcia se'n va haurà de posar-se a la cua per entrar a la UE" va dir, concretament, el ministre.

A aquestes paraules, Romeva ha respost que és la “típica manera del govern espanyol de tractar aquests temes”. El conseller, en canvi, ha rebutjat que es doni per descomptat que si una nació europea s’independitza quedi fora de la UE automàticament. "No està escrit enlloc" ha dit.

“La Unió Europea ha estat construïda amb pragmatisme i negociacions, per tant, estic totalment convençut que qualsevol situació ha de ser tractada d’una manera pragmàtica” ha explicat. Romeva ha apostat per unes negociacions que hauran de tenir lloc de manera “inqüestionable” en el cas de la independència d’Escòcia o qualsevol altre país.

“Entenem que les circumstàncies dels catalans i les dels escocesos són diferents, però hi ha moltes connexions”, ha opinat el conseller, i ha defensat que la cooperació entre les dues nacions “serà molt fructífera”. “Històricament, les grans decisions han estat preses preguntant a la gent” i, per això, Romeva ha volgut deixar clar que des de Catalunya “respectem totalment el que es decideixi a Escòcia”.

A l’article, es recorda que Catalunya va celebrar un referèndum no vinculant el 2014, que ha acabat amb la inhabilitació de Mas, Ortega i Rigau. “Les tensions entre el govern català i l’espanyol han alimentat les veus que acusen a Madrid d’intentar ofegar la democràcia utilitzant el sistema judicial per neutralitzar el Parlament”, explica el mitjà.