El govern espanyol prefereix que Escòcia no s'independitzi del Regne Unit, però ha avisat que si se'n va, deixarà automàticament de pertànyer a la UE i si vol accedir al club comunitari, haurà de "posar-se a la cua" i iniciar el procediment d'adhesió tal com està reglat, com qualsevol altre país candidat.

Així ho va deixar clar aquest dilluns el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, en roda de premsa conjunta amb el canceller peruà, Ricardo Luna. "Espanya dóna suport a la integritat del Regne Unit i no encoratja secessions ni divisions en cap dels estats membres. Preferim que les coses segueixin com estan", ha afirmat el dia en què la primera ministra escocesa, Nicole Sturgeon, ha anunciat que demanarà autorització per convocar un nou referèndum d'independència entre la tardor de 2018 i la primavera següent, abans que es faci realitat la sortida del Regne Unit de la UE (Brexit).

"Si de mutu acord i d'acord amb el règim constitucional Escòcia acabés sent independent la nostra tesi és que quedar-se a la UE no es pot quedar. Hauria de posar-se a la cua, complir requisits, celebrar les habituals negociacions i el resultat seria el que aquestes negociacions donessin lloc", ha exposat després de ser preguntat si Espanya permetria una adhesió ràpida d'Escòcia a la UE.

Romandre a la UE malgrat el Brèxit

Els escocesos ja van votar el 2014 a favor de romandre al Regne Unit. Tanmateix, en el referèndum del passat 23 de juny sobre el Brexit van triar majoritàriament l'opció de romandre a la UE. En paraules de Sturgeon, els escocesos han de poder elegir ara entre un "Brèxit dur" com el que defensa la primera ministra britànica, Theresa May, o convertir-se en un país independent.

La Comissió Europea no ha volgut fer valoracions sobre l'anunci de Sturgeon, però un portaveu ha recordat que la doctrina que aplica Brussel·les és la que si un territori se separa d'un país membre, queda automàticament fora de la UE i ha de començar un procediment d'adhesió, com qualsevol altre país tercer.