El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat aquest dimarts que si el Rei vol consultar amb el cap de llista d'ERC al Congrés dels Diputats, Oriol Junqueras, de cara a la investidura "ja sap on és i el que cal fer".

En declaracions a Ràdio 4, el president del Parlament s'ha mostrat "molt satisfet" pels resultats electorals d'ERC diumenge passat, en haver aconseguit "que, per primera vegada, un partit independentista guanyi" aquest tipus de comicis. Al parer de Torrent, la societat catalana "ha donat un missatge molt clar que no vol repressió ni més 155, i que està a favor del diàleg".

Després de recalcar que "per primera vegada en la història recent un pres polític guanya unes eleccions a Catalunya", Torrent ha advertit que ERC apostarà sempre pel diàleg "però no es rendirà, no defallirà ni canviarà" d'objectius.

Junqueras i la investidura

Respecte a la investidura al Congrés i la ronda de consultes que sempre duu a terme el Rei amb els caps de llista dels grups polítics, Torrent ha recordat que el d'ERC segueix sent Oriol Junqueras i que aquest té la voluntat de recollir el seu acta com a diputat encara que estigui a la presó. "Si el Rei vol consultar amb ell, ja sap on és i el que cal fer", ha afirmat Roger Torrent.

Torrent ha posat l'accent en què és ERC qui ha guanyat les eleccions a Catalunya, "la qual cosa significa que té l'aval de la majoria de ciutadans d'aquest país" per impulsar iniciatives com ara "que es creï una taula de diàleg". En aquesta taula  "ERC defensarà l'autodeterminació i el fi de la repressió", ha apuntat, però "si l'Estat té una altra proposta, que la posi a sobre de la taula".

Disposició al diàleg

Preguntat sobre un possible suport a la investidura de Sànchez, el president del Parlament ha declarat que "és el PSOE qui ha de respondre la pregunta de si desitja comptar amb el suport d'ERC", i ha recordat el compromís del seu partit de "no donar un xec en blanc". La postura d'ERC, ha explicat, dependrà de si es troba "un PSOE acomplexat encara per la manifestació ultra de la plaça Colón de Madrid, o un PSOE que afronta amb valentia el futur polític de Catalunya i de l'Estat espanyol".

"ERC sempre estarà disposada a dialogar, i vull recordar que qui es va aixecar de la taula de negociació que va haver en relació amb els pressupostos, no vam ser nosaltres, sinó el PSOE", ha apuntat.

Torrent ha qualificat de "decisió injusta i arbitrària" que la Junta Electoral no permeti la candidatura del líder de JxCat, Carles Puigdemont, a les eleccions europees, i s'ha mostrat partidari de "la coordinació estratègica entre forces independentistes".