El president d'Esquerra Republicana de Catalunya i diputat electe Oriol Junqueras, vencedor a Catalunya en les eleccions generals d'aquest diumenge, ha agraït el suport rebut en un missatge on ha indicat que "la llibertat i la democràcia han guanyat la repressió". "Estem molt feliços i contents i volem tenir un agraïment immens al milió de persones que ens han fet confiança en aquestes eleccions generals", ha afegit.

En un missatge, Junqueras ha assegurat que ara "toca continuar consolidant suports en les municipals i en les europees, el vot útil de la república de les esquerres."

El mateix Junqueras ja va donar ahir "un milió de gràcies" després de la victòria d'ERC en les eleccions generals a Catalunya, en referència al més d'un milió de ciutadans que li van donar el vot. Es tracta d'un resultat històric per a la formació republicana, ja que és la primera vegada que guanya unes eleccions generals.

La trobada amb el Rei, a Soto del Real?

Per la seva part, l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire (ERC), ha assenyalat aquest dilluns que "si el Rei vol veure a Oriol Junqueras, haurà d'anar a Soto del Real on està segrestat des de fa ja massa dies".

En declaracions als mitjans des de Madrid a les portes del Tribunal Suprem, Peraire ha contestat així a la pregunta de si els republicans demanarien permís al jutge perquè Junqueras pugui anar a Zarzuela si el Rei el crida a consultes després de les eleccions generals, en les quals ha estat elegit com a cap de llista d'ERC al Congrés.

Després de declarar com a testimoni en el judici pel procés sobiranista, Peraire ha dit que ha trobat a Junqueras i a Raül Romeva amb un "somriure satisfet malgrat la situació" en el qual es troben, i ha reclamat que hi ha d'haver un canvi de cicle entre les relacions de Catalunya i la resta d'Espanya.