La presidenta del Parlament, Laura Borràs, no aconsegueix el suport de les persones que l'han precedit en el càrrec davant del cas que té obert al TSJC. Si l'expresidenta Carme Forcadell va demanar-li la setmana passada que renunciés al càrrec, avui l'expresident i conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, s'ha emparat en la separació de poders i la responsabilitat institucional per evitar pronunciar-se sobre la imputació de Borràs ni sobre com ha de respondre el Parlament. Això no obstant, Torrent sí ha parlat del cas que l'afecta personalment arran de les resolucions sobre la monarquia i autodeterminació que es van tramitar i ha denunciat que resulta "inaudit en termes democràtics la persecució al Parlament de Catalunya".

La passada setmana el magistrat instructor del TSJC va dictar la interlocutòria per al processament de Laura Borràs i la resta d'investigats pel presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes i va assenyalar indicis d'un delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics.

Torrent ha comparegut aquest migdia a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu per presentar un decret per accelerar la posada en marxa d'empreses i projectes estratègics i, malgrat les repetides qüestions sobre el processament de Borràs, ha evitar pronunciar-s'hi i s'ha remès en tot moment a les decisions que adoptin la mesa o els grups.

"He de ser escrupolós"

"Perquè he estat president del Parlament he de ser més escrupolós, si hi cap, en relació a la separació de poders. Mentre vaig ser president del Parlament vaig respondre totes les qüestions, però en aquest moments represento el Govern de la Generalitat de Catalunya i he de ser molt escrupolós en defensa de l'autonomia parlamentària", ha argumentat Torrent per evitar pronunciar-se sobre el processament de Borràs. Amb el mateix argument ha rebutjat "especular" sobre els efectes que aquest cas pugui tenir a Govern o al Parlament.

Al llarg de la roda de premsa, l'expresident de la Cambra ha evitat valorar les paraules de Forcadell que va reclamar "tolerància zero amb la corrupció", tot i que sí ha deixat clar que l'expresident republicana és per ell "un referent"; ni tampoc les declaracions de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ahir va assegurar que el cas de Borràs no és repressió alhora que va emplaçar-la a "no arrossegar el projecte independentista". Un cop i un altre ha assegurat que mentre era president del Parlament va respondre totes les preguntes que se li van plantejar, però que per responsabilitat institucionals des que és conseller no s'ha pronunciat en cap d'aquestes qüestions, i tampoc ho va fer en el cas contra el cupaire Pau Juvillà.

Plaja: "No té perquè afectar el Govern"

Sí ha valorat, això no obstant, el cas obert contra la mesa del Parlament que ell va presidir, i ha titllat d'"inaudit en en termes democràtics la persecució al Parlament de Catalunya. Ha explicat que en altres parlaments en l'àmbit de l'Estat s'han pogut plantejar debats molt similars als que va acceptar la Mesa que ell presidia sense que això tingués cap conseqüència. "En canvi, al Parlament de Catalunya ha acabat en un procediment judicial que no s'hauria d'haver donat mai", ha reblat.

Tampoc la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut pronunciar-se sobre el cas i s'ha limitat a expressar el "màxim respecte pel Parlament, per la presidenta i pels seus membres", i recordar el dret a la presumpció d'innocència de tots els ciutadans. Plaja ha subratllat la independència absoluta entre l'executiu i el legislatiu. "Passen coses al Parlament i passen coses al govern. El que passa al Parlament no té perquè afectar al govern", ha reblat en ser interrogada sobre les conseqüències que podria tenir per al Govern, que Borràs fos apartada del Parlament arran del seu processament.