La tempesta que s'albirava des del finestral central del despatx d'audiències del Parlament ha estat l'escenografia idònia per la declaració institucional que ha protagonitzat el president Roger Torrent, acompanyat dels seus predecessors Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol. "És un dels moments més foscos des de la restauració d'aquest Parlament amb la fi del franquisme". Així ha començat el discurs. 

Tots ells han tingut un record especial per a qui va ocupar el mateix càrrec, Carme Forcadell, condemnada a 11 anys i mig de presó. En paraules de Rigol, "per haver permès la llibertat d'expressió i no haver convertit el Parlament en un òrgan censor". El manifest que han llegit per parts, de manera coral, assenyala "l'esperit venjatiu de l'Estat" i adverteix que amb el veredicte del Suprem, "la ruptura emocional amb l'Estat és molt superior a la que va generar la sentència de l'Estatut". 

President i expresidents han dibuixat un panorama poc esperançador, afirmant que "la repressió ha vingut per quedar-se" i que "venen temps difícils". Amb tot, han expressat que "no hi ha d'haver lloc per al desànim", perquè "si els presos no defalleixen, nosaltres tampoc". En aquest sentit, han remarcat que "toca exercir lideratges socials i polítics per avançar en un escenari de solució del conflicte". 

Torrent concloïa la compareixença comprometent-se a "persistir" i "convertir el dolor en força". Mentrestant, al cel, la metàfora. Darrere seu començaven a caure les primeres gotes.