La sentència desestima la inviolabilitat parlamentària que des del primer dia ha al·legat la defensa de Carme Forcadell. Ja des que la van acusar des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el relat de la presidència del Parlament era aquest. Però Manuel Marchena i els sis magistrats, la desestimen.

"L'acte parlamentari que s'aparta de la seva genuïna funcionalitat i es converteix en el vehicle per desobeir el resolt pel Tribunal Constitucional no és un acte emparat pel dret, no és un acte que pugui acollir-se sota la prerrogativa constitucional d'inviolabilitat. Aquesta no protegeix enfront d'actes de conscient desatenció al resolt pel Tribunal Constitucional. La protecció desapareix tot i que la decisió es presenti formalment embolicada en un acord de la Mesa que ha estat objecte de votació", diu el text de la sentència.

La Sala Segona afegeix que el vot no té un efecte sanejador de la il·legalitat d'una desobediència, "ans al contrari, aprofundeix i intensifica el seu significat antijurídic. El parlamentari requerit, és evident, tindrà la seva opinió sobre l'abast i les conseqüències polítiques d'acatar el mandat, però aquesta opinió no té cap connexió amb l'exercici de les seves funcions, des del moment en que l'ordenament jurídic atorga al Tribunal Constitucional la legitimitat per formular aquests requeriments".

La sentència conclou que el blindatge proporcionant per la prerrogativa de la inviolabilitat no estén la seva protecció a "actes intencionats de rebuig de les decisions del Tribunal Constitucional que gaudeixin d'una cobertura legal previsible i certa i que imposin una restricció justificada per a la consecució d'un fi constitucionalment legítim i necessari en una societat democràtica".

Les defenses van plantejar la inviolabilitat parlamentaria, de manera especial la defensa de Forcadell, al·legant que els dies dels fets exercien la seva funció parlamentària. Segons les explicacions del tribunal, "en aquest procés s'han jutjat uns fets delictius que res tenen a veure amb el estatus personals del parlamentari, cap dels processats ho és pel sentit del seu vot, ni per haver abanderat o emès una opinió favorable a un procés unilateral d'independència".