La sessió de control al govern espanyol ha estat més aviat descafeïnada. El president Pedro Sánchez no hi era, després de viatjar de La Palma a Nova York per a l'assemblea general de l'ONU. Fins al Congrés dels Diputats només s'hi han acostat sis dels 23 ministres, els sis que tenien preguntes. I de contingut, més aviat poc, més enllà de l'enfrontament de La Moncloa amb l'extrema dreta. Com la frase que ha deixat anar la portaveu i ministra de Política Territorial, rebatent les crítiques de Vox a la taula de diàleg: "No estan tan lluny dels independentistes radicals".

Ha estat en resposta a la diputada ultra Macarena Olona, que ahir va protagonitzar un espectacle lamentable amb una periodista de La Sexta i que avui ha pronunciat de nou un discurs crispat contra el diàleg amb el Govern de la Generalitat. Ho ha qualificat d'"insult" al poble espanyol.

Isabel Rodríguez ho tenia en safata, i ha retret que l'"insult" és el que va proferir ahir un diputat de Vox, que va cridar "bruixa" des del seu escó a una diputada del PSOE. "El seu concepte de país és tan petit que es pensen que només caben els que pensen com vostès, però aquesta democràcia és àmplia i diversa", ha assegurat la portaveu del govern espanyol. En aquest punt, és quan ha deixat anar la comparació: "No estan tan lluny dels independentistes radicals a qui critiquen. Quan se salten el reglament de la cambra, no compleixen les normes, també estan deteriorant les institucions i debilitant l'Estat". I ha reblat: "Deixin d'enfrontar uns espanyols contra altres i deixin enrere la nostàlgia de la Inquisició". 

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, també se les ha tingut amb els ultres de Vox, a qui ha retret que no es vulguin reunir amb ell en el marc de la seva ronda de contactes per als pressupostos de l'Estat. I també ha mantingut un intercanvi amb el Partit Popular, també arran de la taula de diàleg. Davant les seves crítiques, Bolaños ha contraposat la "catàstrofe" de gestió del govern de Mariano Rajoy, que va saldar-se amb "dos referèndums il·legals, dues lleis de desconnexió i una declaració unilateral d'independència". I s'ha preguntat, si rebutgen el diàleg, quina alternativa real proposen.

Pressupostos

La vicepresidenta econòmica Nadia Calviño ha liderat la petita delegació del govern espanyol avui a la sessió de control, i ha aprofitat per a centrar-ho en els pressupostos. La ministra s'ha dirigit a ERC i a les formacions de la majoria d'investidura per a advertir-los que la ciutadania "no entendria" que no aprovessin els pressupostos de l'Estat i "posessin en risc" el desplegament dels fons europeus de recuperació. En aquest sentit, Calviño ha parlat d'una "oportunitat històrica".

Aquestes manifestacions arriben mentre tot just comença la negociació amb els grups parlamentaris. Ahir, el ministre Félix Bolaños es va reunir amb ERC i avui ho farà amb Junts per Catalunya. Abans d'aquesta trobada, els republicans ja van posar una sèrie de condicions, com ara el blindatge del català i les altres llengües cooficials en la futura llei general audiovisual. La Moncloa tenia previst portar ahir l'avantprojecte al Consell de Ministres, però va decidir ajornar-ho mentre negocia amb la Generalitat.