La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha considerat avui que és urgent aprovar uns "pressupostos de reconstruir" que permetin treure Espanya de la crisi sanitària, econòmica i social que ha desencadenat la pandèmia de coronavirus. Per això, ha posat en dubte que la taula de diàleg amb Catalunya ara sigui una prioritat i ha afegit que "no és moment de jocs florals".

"És el moment de la gran política, del diàleg sense excepció i sentit d'Estat", ha destacat Robles. A més, ha fet una crida, en clara referència a Vox, perquè "no facin de la desqualificació i intolerància el seu lema", així com que deixin de banda "la confrontació i les qüestions partidistes". La formació liderada per Santiago Abascal impulsa una moció de censura a l'actual executiu.

margarida roures moncloa captura

Margarita Robles en una fotografia d'arxiu durant una intervenció des de la Moncloa

Pensar en l'interès general

"Estic segura que qualsevol força política que tingui conviccions democràtiques i cregui en l'interès general no pot posar-se de perfil per interessos partidistes a uns pressupostos de reconstrucció", ha indicat la ministra a Europa Press. Aquests pressupostos, ha especificat, han de donar resposta i atendre les persones "més vulnerables" davant la crisi del coronavirus. Una resposta que vol liderar el Govern, però per a la qual Robles no amaga que requereixen "suports" d'una classe política que "ha d'estar a l'alçada" de les circumstàncies i demostrar que "són servidors públics".

Davant del panorama actual, segons el parer de Robles, "no es tracta de si es pacta amb uns o altres, això tindria una posició partidista. Es tracta de sentit d'Estat. Aquests pressupostos de reconstrucció exigeixen feina i esforç de tots els partits que creguin en Espanya", ha reiterat la ministra, a preguntes sobre si els pactes podrien ser possibles entre Podemos, Ciutadans i fins i tot el PP.

Davant de la possibilitat que ERC posi com a condició reimpulsar una taula de negociació sobre Catalunya per donar llum verda als pressupostos, Robles no ha sortit del guió i ha emfatitzat que són necessàries les formacions que "creguin en l'interès general a què estan cridades", qualsevol partit que vulgui dialogar per poder "construir una Espanya millor". A més, ha afegit que la "prioritat és la societat, la salut dels ciutadans o el rebrot econòmic" per a tot Espanya i també per a Catalunya.

"Quan els dirigents polítics es miren qüestions partidistes, jocs florals, la frase suggeridora o suggestiva però no pensen en els ciutadans, no estan comportant-se com a veritables servidors públics", ha opinat la ministra.

Pacte amb el PP

Sobre les possibilitats d'aconseguir un consens amb el líder del PP, Pablo Casado, Robles ha insistit en la "responsabilitat" i "l'obligació" de la classe política envers el seu país en aquesta conjuntura difícil on toca "pensar en Espanya" i la manera de fer-ho possible és la via del "diàleg i del respecte" per part de qualsevol partit. "I més si és un partit amb experiència de govern, que ha de saber estar a l'altura de les circumstàncies" ha assegurat.

Ara, segons Robles, no toca "retreure's les coses que s'hagin pogut fer millor o pitjor" perquè "tots han comès errors", una cosa que és "bo reconèixer". A la seva manera de veure, el govern s'ha centrat "en l'important, salvar vides" des de l'inici de la pandèmia.

"Però no és el moment de mirar al passat sinó al futur, pensant en els ciutadans", ha subratllat la ministra, que veu bé que es facin "crítiques", però "també l'esforç de posar en comú perquè hi hagi pressupostos".