ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La invasió russa d'Ucraïna està apujant la tensió dins del govern espanyol. No pel que fa al diagnòstic, sinó amb la resposta que s'hi ha de donar. Fins al punt que la ministra Ione Belarra ha arribat a qualificar de "partits de la guerra" les formacions que han donat suport a l'enviament directe d'armes a la resistència ucraïnesa. Avui qui ha parlat ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui no s'ha estalviat els retrets al soci petit de La Moncloa. "De la pau no només cal parlar-ne; cal treballar-hi", ha respost Robles en una entrevista a Onda Cero. Ha replicat que "l'únic que està fent la guerra és Putin" i que "no es pot mirar cap a una altra banda".

En un acte de partit aquest diumenge a Madrid, Ione Belarra va fer palesa la seva discrepància amb l'estratègia seguida pel govern espanyol durant els últims dies. La ministra de Drets Socials i secretària general de Podemos va fer servir unes expressions que van aprofundir la ferida: "Els partits de la guerra et diuen que enviem armes; us demano que pensem quines són les mesures més eficaces per ajudar de veritat els ucraïnesos i ucraïneses; encara que tinguem poders polítics en contra, cal apostar-ho tot per la diplomàcia, per la pau". Va defensar que l'"única manera efectiva i real de parar els peus a Putin i d'ajudar el poble ucraïnès, és defensar la diplomàcia de precisió".

La resposta ha arribat aquest dilluns per part de Margarita Robles, que ha recordat a Podemos que "l'únic que està fent la guerra és Putin" i que "qualsevol persona amb un mínim de sentit humanitari no pot mirar cap a una altra banda". En aquest sentit, la titular de Defensa ha assegurat que "tots els partits estem per la pau", però ha afegit que "de la pau no només cal parlar-ne", sinó que "cal treballar-hi" més enllà de les "consignes i frases fetes". I ha reblat: "Amb la pau un s'hi compromet fent coses".

Davant l'aposta de Belarra per la via diplomàtica, Margarita Robles ha replicat que "potser no coneixen amb detall tot el que ha passat" i com fins a la invasió russa "les vies diplomàtiques van ser incessants". Més enllà de les crítiques, ha volgut deixar clar que les opinions expressades per Belarra o per Irene Montero són "posicions purament individuals, personals", de "consum intern dins del seu grup polític". I ha recordat que la posició del Govern d'Espanya és una i "la marca el president del govern".

En aquest context, la ministra socialista ha defensat la resposta que ha donat Espanya, la Unió Europea i els països de l'OTAN de forma unitària, també pel que fa a l'enviament d'armament. "L'única manera de treballar per la pau és aquesta solidaritat amb Ucraïna per a proporcionar els mitjans necessaris i acollir els refugiats", ha conclòs.

Sánchez visitarà les tropes

Mentrestant, Pedro Sánchez té previst viatjar aquest dimarts a Letònia per a visitar les tropes espanyoles desplegades en aquest país. Segons confirmen des de La Moncloa, es desplaçarà fins a la base militar d'Adazi, on està el contingent de l'Exèrcit espanyol. Ho farà acompanyat del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i també hi seran present el primer ministre de Letònia, Krisjanis Karin, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau. Després de la visita, els quatre dirigents oferiran una roda de premsa conjunta.