Posar d'acord aquells que mai hi han estat. Aquest és l'objectiu d'Albert Rivera, número u de Ciutadans al Congrés, que assegura estar disposat a asseure's a negociar tant amb el PP com amb el PSOE sense posar "cordons sanitaris" a altres partits com Podemos.

Rivera, després de la seva reunió d'aquest migdia amb el Rei, ha presentat el seu partit com un garant de la centralitat i l'impulsor d'un govern de transició i reformista. "Som conscients que ens toca fer un paper difícil i complex", ha assegurat, "C's és determinant perquè pugui haver-hi una negociació per formar govern".

Segons el líder taronja, aquestes negociacions han de començar a partir de demà "sí o sí", encara que el Rei no designi cap candidat a la investidura. "No tenim temps per perdre", ha afegit.

Crítiques a Rajoy i Sánchez

Rivera ha carregat la responsabilitat de l'encallament als líders popular i socialista. "Com que no han fet els deures, es presenten davant del Rei sense suports", ha criticat Rivera als candidats, a qui ha vist un buit de sentit comú i de sentit d'Estat.

Per una banda, ha carregat contra Rajoy per fer un "pasapalabra" quan el Rei li va proposar formar govern. Per l'altra, ha acusat al PSOE de deixar que les tensions internes dels partit entorpeixin la investidura.

"No hem de pensar amb tacticismes i agendes particulars, sinó que hem de posar Espanya per davant", ha defensat.

Compatibles amb Podemos

Rivera també ha obert la porta a les negociacions a Podemos, amb qui espera poder comptar i que, en alguns casos, fins i tot creu que poden ser aliats. Els canvis de la llei electoral, acabar amb alguns privilegis dels polítics i el pla de xoc contra la desigualtat són alguns dels punts en comú entre les dues formacions segons Rivera.

Tot i això, ha volgut marcar distàncies perquè "una cosa és legislar i l'altra és formar part del mateix acord de govern". Rivera ha recordat els seus desacords sobre el dret a decidir o la sortida de l'euro, coses que no els permetrien governar junts.