El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, es reuniran avui al Palau de la Generalitat. És la primera vegada que ambdós líders es troben oficialment després de prendre possessió dels càrrecs: l’un com a màxim responsable de la Generalitat, i l’altre, com a diputat del Congrés. Es coneixen fa temps. Puigdemont i Rivera van coincidir al Parlament, per bé que avui es reuniran per “establir relacions institucionals i parlar de finançament”. Tanmateix, si surt el tema de la independència “li direm que estem en profund desacord”, afirmava fa uns dies el portaveu de C’s al Congrés, Juan Carlos Girauta.

Rivera viu a l'Hospitalet, i com a fundador d'un partit català, vol que la formació taronja exerceixi d’interlocutora entre Madrid i Barcelona, després d’haver aconseguit 40 escons al Congrés i 25 al Parlament. Una de les seves principals propostes passa pel finançament, ja que com a exdiputat, el president de C’s està familiaritzat amb els assumptes monetaris de la Generalitat. Ho ratificava Girauta, assegurant que “qualsevol espanyol en la seva comunitat coneix quins són els seus problemes, quines són les disfuncions, hi ha un disseny defectuós d’aquestes qüestions”.

És d’això del que vol parlar Rivera: d’una nova llei de finançament única per a totes les autonomies. L’objectiu, segons el vicesecretari general del partit, és “millorar les infraestructures perquè tots els ciutadans visquin millor”, explicava Villegas a El Nacional. “La solució en matèria d’educació" i de qualsevol altre servei "ha de ser conjunta per a totes les comunitats”, indicava la mà dreta de Rivera. Això passa al seu entendre per respectar la Constitució, que no obstant volen modificar, en tant que “força reformista”, que és tal com es presenten a Madrid.

La reforma constitucional, i la millora de la inversió estatal, és la solució que la lider del partit al Parlament, Inés Arrimadas, sol apuntar per dirimir la qüestió territorial. De fet, Rivera diu sovint, mig somrient, que “és un català constitucionalista”, com a tret que li sembla genuí de la seva personalitat. Per tant, no comparteixen ni la independència, ni el procés. “Anirem a la reunió amb una mà estesa per parlar de les reformes que cal posar en marxa i dir-li que no aïlli els catalans d'aquesta nova etapa política que necessita Espanya”, deia el vicesecretari de comunicació del partit, Fernando de Páramo.

“No permetrem que la igualtat i la unió de tots els espanyols es trenqui i es posi en risc l'Estat de dret", afegia de Páramo a la seu madrilenya del partit. “Ni la ruptura ni el referèndum són solucions”, havia reiterat Villegas en una conversa amb El Nacional. Ara bé, la trobada arriba després que Puigdemont s’ha reunit amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podemos, Pablo Iglesias. Els representants de les principals forces a Madrid manifesten darrerament la voluntat d’apropar-se a les institucions catalanes. Potser, conscients que el procés avança, com Rivera, a través dels seus 25 diputats, ja deu saber.