El president de Ciudadanos, Albert Rivera, ha proposat aquest dijous que el PP, el PSOE i la seva formació negociïn un govern de consens en el qual no hi hagi ni Mariano Rajoy, ni Pedro Sánchez ni ell mateix i que estigui encapçalat per una figura independent. La proposta però, no ha comptat amb el suport ni del PP ni del PSOE, que se n'han desmarcat ràpidament.

És el cas del secretari general socialista, Pedro Sánchez, qui s'ha tornat per reivindicar el seu pacte. "Crec que la solució és que pensem en l’interès general, que hi hagi política amb valors i cor, no que pensem amb tecnocràcia". Segons el de Ferraz, "l’acord entre PSOE i Ciutadans té valors, regenerar vida democràtica, recupera la sanitat pública". De fet, una estona abans, fonts socialistes havien estat vistes rient, després que els comuniquessin l'oferta del polític català.

Al seu torn, el diputat del Partit Popular (PP) Carlos Floriano, ha considerat que el president en funcions, Mariano Rajoy, havia fet ja una oferta. Segons Floriano, “els perdedors” de les eleccions serien Sánchez i Rivera, assegurant que “els espanyols volen que governi el més votat”, Rajoy. Per aquest motiu, el popular ha titllat l’oferta de Rivera de “moviment d’últim minut”.

Solucions “desllorigadores”

Rivera es feia eco, en una entrevista a Tele5, del plantejament del jurista Francesc de Carreras en un article d'opinió publicat aquesta setmana a El País on sosté la necessitat de recórrer a un candidat independent. Segons l'opinió de Rivera, "arribats a aquest punt", després del fracàs de la investidura de Sánchez, davant de la dificultat de celebrar una reunió a tres entre el PP, el PSOE i C's i a pocs dies que el Rei faci l'última ronda de consulta amb els partits, l'opció que presenta De Carreras "no és cap barbaritat".

El president de Ciudadanos ha indicat que existeix un "bloqueig" relacionat amb "la situació personal" dels líders dels partits, davant del qual cal buscar solucions que "desembussin". Per tant, "si els líders polítics som el problema, fem un pas enrere" i "siguem capaços de formar un govern de consens", ha manifestat. 

Aquest executiu, segons la seva proposta, seria "transversal", "moderat" i de "transició", i es basaria en una sèrie d'acords entre els tres partits per tirar endavant un pacte nacional per l'educació, la reforma de la llei electoral, un acord anticorrupció o la modificació de la Constitució.

Iglesias, sí

Al líder de Podemos, Pablo Iglesias, la proposta no li acaba de desagradar, però en unes altres condicions. "És coherent amb el que han dit sempre, ells volen un acord entre PP, PSOE, i C’s i crec que no serviria per a res", ha indicat Iglesias en la presentació d'un llibre a la Universitat Complutense de Madrid, referint-se a Rivera. "Nosaltres preferim un govern de coalició progressista. L'important no és que la figura sigui independent, sinó per a quin tipus de govern. En aquest sentit, una figura de consens progressista, respectada pels socialistes, pot ser sensata", ha reiterat el podemista.

"Un Monti per a Espanya"

La fórmula de Rivera recorda a alguns a la de Mario Monti. Monti és economista i va regentar el càrrec de Primer ministre d'Itàlia, en un moment de bloqueig institucional i pressions econòmiques pel deute del país. Per la seva trajectòria econòmica en el si de les institucions de la Unió Europea, i la seva no afiliació partidista, va rebre l'encàrrec de la formació d'un govern tècnic per implementar mesures d'austeritat a la República.