El president i fundador de Ciudadanos, Albert Rivera, posarà a prova el seu lideratge el 27 de gener, quan el partit celebrarà primàries per revalidar el seu líder o no. Serà el moment de veure si Rivera continua controlant un partit fet a la seva mira i on, ara com ara, no hi ha espai per a la dissidència.

Primàries

Albert Rivera ha posat data a les primàries aquest dissabte abans de començar el consell general que el partit ha fet a Barcelona, i que ha ratificat que, tant el president com l’executiva del partit s’escolliran per aquest mètode. Podran votar tots els militants.

El 23 i 24 de gener es presentaran totes les candidatures i es publicitaran als afiliats. Només una setmana després, hi haurà les eleccions. Per tant, si hi ha cap candidatura alternativa a Rivera, només tindrà una setmana per fer campanya oficial i donar a conèixer el seu projecte als militants.

Carolina Punset

L’equip de Rivera evita d’aquesta manera que candidats alternatius guanyin terreny. Tot i així, les possibilitats que algú esgarrapi la presidència del partit a Rivera són mínimes. L’única que amb tota probabilitat presentarà alternativa serà l’eurodiputada Carolina Punset.

Punset va donar-se de baixa de l’executiva del partit després que la direcció la desautoritzés.

El motiu? Punset va definir la senyera com un “tros de tela” i ho va fer el dia que el País Valencià celebrava la Diada.

La direcció del partit al País Valencià va fer aquesta declaració: “La senyera representa els millors valors de la societat valenciana”. Punset va dimitir dies després.

Ara ja no amaga que es presentarà com a candidata. Aquesta darrera setmana va organitzar un debat al Cículo de Bellar Artes de Madrid sobre nacionalisme i populisme. Hi van participar Albert Boadella, Arcadi Espada, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, Maite Pagazaurtundúa i Borja Sémper.

En els darrers temps, Punset ha criticat la manca de democràcia interna del partit i es presenta com una alternativa a la direcció que, segons l’eurodiputada, ha cedit als postulats regionalistes.

Defensa que és necessari tornar als orígens i evitar ser la crossa del PP quan als populars els convingui.

Objectiu: el País Valencià

Algunes fonts apunten que l’objectiu de Punset, ara com ara, no és guanyar sinó configurar una alternativa dins de C’s i, en segon terme, aconseguir el control del partit al País Valencià.

Un cop es renovi la direcció nacional, arribarà el moment dels consells territorials autonòmics. Ara mateix ni Punset ni Alexis Marí –portaveu de C’s a les Corts i parella de Punset– tenen representació a la direcció.

Actualment, hi ha una pugna entre la direcció oficialista i fidel a Rivera, amb Fernando Giner al capdavant, i Punset i el seu entorn, que intenten canviar les tornes.

Si Punset s’enfronta a Rivera, malgrat sortir derrotada, guanyarà certa rellevància i podria fer que arribés al consell autonòmic amb més força. Tot això en una zona rellevant per al partit taronja. I és que el País Valencià és la tercera comunitat autònoma amb més afiliats.