Rivera ha assegurat que si guanya a Catalunya, s'acaba l'independentisme / Sergi Alcàzar

Gran rebuda a Albert Rivera a la plaça major de Nou Barris. A les eleccions generals de 2011 hi va haver una victòria socialista aclaparadora. Des d'aleshores, aquest districte de majoria d'esquerres ha votat Ada Colau a les eleccions municipals i Inés Arrimadas el 27S.

Unes mil persones han desafiat el fred amb bufandes, abrics, barrets, una mica de moviment de cos al ritme de música de Pitbull i altres èxits de vendes ballables i un got de xocolata ben calenta, cortesia de la casa. Gairebé una hora abans ja hi havia una llarga cua per entrar a la zona de cadires, formada per veïns curiosos, militants –entre els quals molts vinguts de fora de Barcelona- i simpatitzants de totes les edats -especialment gent de la cinquantena cap amunt, però també molts joves i famílies amb fills-.

Una dona jubilada explica que ha vingut a tafanejar, però que ja sap què s'hi trobarà, a l'acte: "Uns senyors que cridaran molt i prometran moltes coses, però al final tots fan igual". Una altra, d'uns quaranta anys, declara que després d'haver votat tota la vida al PSOE vol "un canvi", i votarà Ciutadans perquè, diu, li agrada el seu programa i Rivera "està molt preparat". Un jove de 17 anys afirma que és el seu primer míting, i que ha vingut a "agafar idees" per quan pugui votar, i ha convençut un amic perquè l'acompanyi, que s'afanya a dir que ell no hi té interès en ser allà.

Suport discret de Cañas

Rivera ha fet un míting distès. L'entorn familiar i l'èxit de la convocatòria ho permetia. S'ha permès fer més bromes de les que en té costum, utilitzar tot d'expressions col·loquials i fer una detallada descripció del seu programa electoral, adequada per a un acte amb gran presència de curiosos que poden estar indecisos. L'han emparat molts companys de viatge, com ara els diputats del partit al Parlament, encapçalats per Inés Arrimadas. Fins i tot hi havia l'exdiputat Jordi Cañas, que viu no gaire lluny, que s'ho ha mirat des d'un racó acompanyat de joves simpatitzants i ha marxat abans que acabi.

Reeditar el 27S

El cap de llista per Barcelona, Joan Carles Girauta, ha obert l'acte invocant la Constitució de 1812, un hit de la campanya de Ciutadans, l'spot del qual és una cronologia amanida amb la banda sonora d'Interstellar des d'aquesta data fins l'actualitat. Recorda el del PSOE de 1996 i l'Espanya en blanc i negre.

Girauta ha assegurat que si guanya Ciutadans a Catalunya "s'acaba el procés". Ha respost a les crítiques de la resta de partits afirmant que "s'han adonat que Ciutadans és imparable, per això som la diana de tots", i ha afegit que tots els que els van "menystenir" quan van néixer, "ara saben que el proper president del Govern espanyol es diu Albert Rivera".

'Sí' a la Constitució

Quan Albert Rivera ha pres la paraula, ha recordat que el 27S Ciutadans va ser la candidatura guanyadora a Nou Barris i ha fet una crida a repetir el mateix el 20D, per "guanyar el senyor Mas a les urnes". "Em jugo el que vulguin que ara els traurem més diferència", ha apostat.

Ha aprofitat l'efemèride de l'aprovació de la Constitució de 1978 per remarcar que a Ciutadans s'estimen la Carta Magna, i n'ha reivindicat l'"actualització perquè no es degradi". "El 'sí' a la Constitució el 20 de desembre és votar a Ciutadans a Nou Barris i a tota Catalunya", ha dit, perquè "són molts anys de traïcions dels partits tradicionals perquè vinguin els nous a trencar constitucions". Per això ha tornat a comprometre's a no pactar amb partits "que volen trencar el país que volem governar".

Rivera ha assegurat voler un govern central "que escolti les comunitats autònomes", "però no sobre identitats o estatuts", ha dit, sinó sobre temes com el corredor mediterrani, un nou sistema de finançament o la línia 9 del metro.

"Se'ns estima"

L'escalf del públic s'ha notat especialment quan un espontani ha cridat "feixista!" tot passant pel costat de la multitud, cosa que ha mobiitzat els mossos i ha provocat que el púbic aplaudís Rivera aclamant-lo "president". "Ens veiem a les urnes!", l'ha contestat el líder de Ciutadans. Alguns militants han increpat els mitjans gràfics que ho han intentat enregistrar: "Pareu atenció al míting, que només busqueu aquesta imatge!"

"He fet campanya a la majoria de províncies, i us puc assegurar que se'ns estima", ha assegurat Rivera, "però no als que volen dividir, ens estimen als catalans amb seny". En aquest punt ha aixecat grans ovacions. "Si alguna cosa em fa il·lusió és poder ser el primer president català de la democràcia moderna i parlar en català essent president de Govern per dir 'visca Espanya'", perquè, ha dit, "sóc espanyol perquè sóc nascut a Catalunya".

El candidat ha acabat el míting reivindicant la figura d'Adolfo Suárez: "Fem a les institucions el que ja és normal al carrer".