Rivera a la roda de premsa posterior a la reunió amb Felip VI / EFE

El líder de Ciutadans al Congrés, Albert Rivera, no perd les esperances que el PP i PSOE posin fi a la "guerra freda" i arribin a un acord per escollir un president de govern. A la reunió amb Felip VI –la més llarga de les que han mantingut els líders polítics i el monarca–, Rivera ha posat a disposició els seus 40 escons per "desencallar la investidura".

Rivera ha tornat a repetir el que per la seva formació són línies vermelles innegociables a l'hora de facilitar la investidura: la vigència de la Constitució "des del primer article fins a l'últim", "la igualtat dels espanyols", l'economia de mercat i la pertinença a la UE. Això descartaria que votés a favor d'un pacte del PSOE amb Podemos, cosa que ha repetit per activa i per passiva. No està tan clar, però, que rebutgés abstenir-se juntament amb Podemos, en segona volta en un segon debat d'investidura –que només implica majoria simple– amb Pedro Sánchez, ja que, tal com ha constatat el politòleg Oriol Bartomeus a El Nacional, unes noves eleccions no convenen a Ciutadans, que patiria una fuga de vots cap al PP i el PSOE.

El Rei, però, tal com ha explicat Joan Baldoví, líder de Compromís, que també s'ha reunit avui amb el monarca, respectarà "l'ordre natural" dels partits per resultat electoral i proposarà Mariano Rajoy com a candidat perquè afronti la primera sessió d'investidura.

Aquest dijous també s'ha trobat amb Felip VI Xavier Domènech, que ha negat que hi hagi encara negociacions reals amb el PSOE –Oriol Bartomeus ha explicat a El Nacional que l'estratègia que Pedro Sánchez està seguint és "cremar" primer Rajoy deixant-lo sol a la investidura, per entrar ell en joc en una nova ronda de consultes i començar a negociar de veritat amb Podemos.