La reunió entre Albert Rivera i Pablo Casado ha estat "molt cordial", segons confirmen les dues parts. Però Ciutadans no ha aconseguit el suport del PP a la seva oferta in extremis: una abstenció conjunta de tots dos en la investidura de Sánchez a canvi d'exigències com l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, el compromís de no indultar els presos polític o la formació d'una gran coalició amb Navarra Suma que desfaci l'aliança d'esquerres i nacionalista. Després de dues hores, fonts de l'entorn de Casado subratllen que "el PP manté la seva posició, marcada per la coherència, la fermesa i el sentit d'Estat". La música els agrada, però de moment no es mullen. Almenys eviten comprometre's abans que no ho faci el mateix PSOE.

"Hi ha coincidència en les reclamacions a Pedro Sánchez sobre política territorial, constitucional i econòmica, tal com el PP ve exigint públicament des de fa mesos", asseguren fonts de Gènova. No obstant això, remarquen que "la pilota continua a la teulada de Pedro Sánchez". Els populars, que titllen la trobada de dues hores de "cordial", remarquen que "mantenen la posició" que han mantingut fins a dia d'avui. Casado no parlarà públicament fins després de ser rebut pel rei Felip VI aquest dimarts a la tarda.

El comunicat emès per Ciutadans després de la reunió és encara més ambigu. "Tots dos líders s'han mostrat d'acord en què Sánchez és el culpable d'aquesta situació de bloqueig, perquè ha fracassat en no complir l'encàrrec que va rebre del cap de l'Estat per a formar govern", indiquen des de la formació d'Albert Rivera. "Ara és Sánchez qui ha de moure fitxa. A la seva taula té una oferta per a desbloquejar la situació al voltant de les tres condicions d'Estat formulades aquest matí", afegeixen. Malgrat tot, en cap punt del comunicat indiquen que hagin la proposta hagi estat secundada.

La "solució d'Estat" de Rivera

La proposta de Rivera per evitar la repetició electoral arriba el mateix dia que el rei Felip VI ha posat en marxa l'última ronda de consultes amb els partits polítics, després de la qual, dimarts, haurà de sospesar si els números arriben per intentar una nova investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, la data límit s'acaba el 23 de setembre, quan es dissoldrien automàticament les Corts espanyoles i es convocarien eleccions generals per al 10 de novembre. Rivera i Casado han quedat aquest dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats per reunir-se i estudiar aquesta proposta.

Pel que fa a Catalunya, les condicions de Ciutadans al PSOE són dues: que es comprometi a no indultar els presos polítics en cas de condemna del Tribunal Suprem i la formació d’una taula per a “planificar” l’aplicació de l’article 155 a Catalunya si el Govern no acata la sentència. Per altra banda, també plantegen “recuperar Navarra per a Espanya” —que trenqui el govern del PSN amb Geroa Bai i Podemos i aposti per una coalició amb Navarra Suma— i una nova política econòmica sense pujades d’impostos.