“Estem a temps, però necessitem que Sánchez rectifiqui”. Aquest és el missatge que Albert Rivera ha traslladat al rei Felip VI aquest dimarts a la tarda en la seva audiència al Palau de la Zarzuela. El líder de Ciutadans manté la seva oferta sobre la taula de Pedro Sánchez: una abstenció en la seva investidura a canvi de comprometre’s a aplicar el 155, no indultar els presos polítics o desfer el govern de Navarra. “Si em truca aquesta tarda, aquesta nit, demà, per a comprometre’s amb aquestes condicions, estem disposats a treballar per a desbloquejar aquest país”, ha insistit. Si no, ha avisat en clau electoral, "els ciutadans prendran nota".

En la seva roda de premsa al Congrés dels Diputats, el president de Ciutadans ha demanat al dirigent socialista que “reflexioni”, “rectifiqui”, “faci un gir cap al constitucionalista” i “trenqui els pactes amb els populistes i separatistes”. Si és així, ha defensat, el desbloqueig serà qüestió d’hores. “Tenim sentit d’Estat”, ha tret pit, malgrat recordar que “ja no està en les nostres mans”.

“Si no es mou i no rectifica, Espanya tindrà problemes. Però el problema començarà a ser Pedro Sánchez, incapaç de desbloquejar el país”, ha avisat Albert Rivera. En aquesta línia, ha afegit: “Si un candidat no és capaç d’arribar a acords… La presidència del govern un se l’ha de treballar. Amb majoria simple vol tenir majoria absoluta”.

El president de Cs ha qualificat de mentides els arguments esgrimits per Pedro Sánchez en la seva carta de resposta. Ha dit que són “falsedats que els fets demostren”. En primer lloc, perquè “hi ha un acord de governabilitat entre el PSOE, Geroa Bai, Podemos i el suport extern de Bildu”. En segon lloc, perquè, segons Rivera, diu que no pot comprometre’s a no indultar els presos polítics. “El senyor Iceta ha dit durant molt temps que calia indultar”, ha recordat.

Albert Rivera ha subratllat que les seves exigències són “condicions assumibles per a qualsevol constitucionalista”. En aquest sentit, l’ha instat a acceptar una de les dos opcions que té sobre la taula per a desbloquejar el país: o la de Ciutadans amb les tres condicions o “la dels seus socis”.