Albert Rivera està desfermat. El president de Ciutadans ha insistit aquest dissabte que la llei electoral marqui un mínim del 3% dels vots a tot Espanya perquè un partit obtingui escons a la cambra baixa. Segons Rivera, es tracta de "protegir l'interès general", encara que el resultat d'aplicar aquest límit implicaria l'expulsió dels partits sobiranistes i regionalistes del Congrés. És a dir, quedarien sense representació gairebé dos milions de vots, el 9% dels emesos en les últimes eleccions.

"Volem una llei electoral justa i això significa també que els espanyols no estiguin en mans del 0,5% o 0,7% de nacionalistes que canvien de govern o decideixen els pressupostos", ha dit Rivera a Màlaga en un míting de la plataforma España Ciudadana.

Aquest percentatge és el de la coalició independentista basca Bildu, que Rivera sempre manipula per fer por. En aquest míting també: ha rebutjat "que la sanitat, la justícia i totes les partides pressupostàries depenguin de Bildu". En realitat, la coalició té dos diputats, amb els quals no pot decidir res tota sola, atès que els vots que donen suport al govern de Pedro Sánchez són 180 i la majoria absoluta se situa en 176. Dos vots no canvien res.

Rivera també ha reiterat que vol una llei electoral de llistes obertes i que els vots "valguin igual a tot el país".

Mantenir el 155

Ha criticat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pensi que els espanyols estan d'acord que s'aixequi el 155 a Catalunya "per la porta del darrere", alhora que ha recordat que "vint-i-dos partits separatistes han donat suport al president actual".

Ha rebutjat reformar la Constitució "per acontentar els partits separatistes". Ell vol "reformar-la per acontentar tots els espanyols" i "no per donar privilegis a nacionalistes i liquidar Espanya, per acontentar Puigdemont, Torra i els separatistes".

La intervenció de Rivera ha estat interrompuda amb crits de "president, president" i "volem votar".

S'ha preguntat per què Sánchez "té tanta por del poble espanyol i per què no podem decidir el president votant a les urnes". Segons Rivera, "la lògica diu que els espanyols decideixin un govern fort, net, que pugui fer reformes i no tingui hipoteques dels que volen liquidar un país".

Renegar dels orígens

Per al president de Cs, "la reformes en l'educació, justícia, en l'àmbit laboral..." no les poden aconseguir els 84 escons que té el PSOE, "en mans de populistes i separatistes".

Finalment, ha advertit que es refiïn dels que reneguen dels orígens de la seva família. "Cal saber d'on vens per saber què cal fer en el futur. És importantíssim conèixer el nostre passat i el que cal corregir", ha dit.

En l'acte també han participat el Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, l'escriptora María Elvira Roca Barea, l'exseleccionador espanyol de bàsquet Javier Imbroda, la magistrada María José Torres i l'empresari Kike Sarasola.

Vargas Llosa ha assegurat que la unitat espanyola, "forjada al llarg de tantes aventures i tants centenars d'anys, no la trencaran els grups independentistes que voldrien destruir el que ha estat forjat amb l'esforç dels espanyols al llarg dels segles".