El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat al president, Carles Puigdemont, durant la reunió que han mantingut aquest matí al palau de la Generalitat, que Catalunya “no es quedi al marge del procés de reformes a l’Estat”.

La consellera de Presidència, Neus Munté, s'ha encarregat de replicar públicament Rivera en la roda de premsa posterior a la reunió, recordant que "el catalanisme polític porta 30 anys fent propostes de reforma i canvi a nivell de l'Estat i cap d’elles ha estat tinguda en compte ni escoltada".

El líder de Ciutadans ha arribat a la plaça Sant Jaume aquest matí quan pel despatx del president han passat ja el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i mentre el Govern espera concretar la data de la trobada amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Rivera ha emplaçat Puigdemont a participar en la negociació del nou sistema de finançament autonòmic en el marc de la reforma de la LOFCA –que forma part dels acords d'investidura entre PSOE i Ciutadans- i en el Consell de Política Fiscal i Financera, però també en el procés de reforma de la Constitució, que clarifiqui competències i el finançament i eviti la conflictivitat entre l’Estat i les autonomies. “Aquesta reforma podria ser un lloc de trobada”, ha reblat.

En aquesta línia, el polític taronja ha admès que hi ha aspectes en què hi ha coincidències entre les dues parts, com per exemple, en les inversions en infraestructures, amb propostes molt concretes com el corredor ferroviari Mediterrani.

De fet, Rivera ha assegurat que està disposat a analitzar els 23 punts del document que l'expresident Artur Mas va fer arribar a Rajoy, en la darrera reunió que van mantenir a la Moncloa l'estiu del 2014.

Per contra, ha deixat clar que continuen les diferències entre les dues parts –“discrepància legítima”, ha qualificat Rivera- tant pel que fa el tema de la llengua com en el procés independentista. “La via de la independència és una via morta, que només porta a un carreró sense sortida i a la confrontació”, ha advertit.

Sense tren a la via

Per la seva banda, Puigdemont ha admès que Catalunya participarà en la negociació del nou sistema de finançament, però ha reiterat que no hi tindrà un paper protagonista. Pel que fa la reforma de la Constitució, la consellera de la Presidència, Neus Munté, que ha actuat com a portaveu de la trobada, ha deixat clar que “aquest tren encara no és a la via” i que, a més, no afecta els governs sinó els partits del Congrés.

Respecte a la disponibilitat de Rivera a recuperar el document de 23 punts que va portar Mas a la Moncloa, Munté ha deixat clar que “han quedat obsolets per superació i per inacció del govern central, que no n’ha complert cap”. Això no obstant, no ha deixat de provocar sorpresa a l'executiu català la disponibilitat de Rivera cap a aquestes propostes després de les crítiques que hi va dedicar en el seu dia, quan les va plantejar Mas.

Nova trobada

Els dos polítics han acordat tornar-se a trobar quan s’hagin esvaït els dubtes sobre el nou govern espanyol després que el rei Felip VI ha obert una nova ronda entre els partits per veure si seria viable un nou debat d'investidura. Tant una part com l'altra han destacat el bon to de la conversa. De fet, Puigdemont i Rivera han compartit durant molts anys l'activitat al Parlament.

La trobada ha començat passades les onze del matí. A diferència de divendres passat, quan Puigdemont va regalar a Pablo Iglesias un llibre dedicat, avui el convidat no ha estat rebut amb un regal.