El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que Catalunya és un "territori sense llei" i que aquest primer aniversari de l'1-O viu una situació de "caos". Per això, ha sol·licitat la celebració d'un ple extraordinari al Congrés on el president espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de grups puguin posicionar-se sobre la situació a Catalunya.

Per a Cs, cal aplicar un nou 155 i demana a Sánchez que "trenqui" amb els independentistes i "es posi del costat dels constitucionalistes". També s'ha mostrat molt crític amb el president del Govern, Quim Torra, per "aplaudir" les accions dels CDR que, segons Rivera, actuen amb "total impunitat" fins i tot per "l'assalt" a la seu de la Delegació del Govern a Girona. Rivera diu que la situació és "molt greu" i que els espanyols se senten "humiliats" per les imatges que s'han viscut a Catalunya.

Rivera també ha carregat contra el govern del PSOE. "Fa aigües, està amagat i ja no aguanta més", ha manifestat en roda de premsa. El líder de la formació taronja assegura que la situació a Catalunya és de "caos" i ha enumerat les accions que aquest dilluns han portat a terme els CDR. Segons Rivera, un any després de l'1-O s'ha "cronificat l'enfrontament". A més, ha criticat Torra per haver animat a la mobilització dels CDR dient-los que "fan bé de collar". 

Segons Cs, el debat al Congrés ha de servir per "treure conclusions" sobre quines accions aplicar a Catalunya. Rivera ha insistit novament que, segons entén, es compleixen els requisits per aplicar el 155. "Cal que traiem conclusions per reconduir la situació insostenible i preocupant; sobretot volem que s'apliqui la llei", ha declarat.