El govern de Nicolás Maduro no ha impedit que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, aterri a Veneçuela, per acudir a les jornades Democràcia, Drets humans i diplomàcia parlamentària, a petició de l'Assemeblea Nacional de l'Estat. La visita de Rivera havia estat marcada per la polèmica, després que el número dos de l'executiu, Diosdado Cabello, declarés que si posava un sol peu al país volia que fos fet fora per la policia veneçolana.

"Hi ha un tipus que es diu Alberto Carlos Rivera Díaz, conegut com Albert Rivera, un polític espanyol, president de Ciutadans, Partit de la Ciutadania des de la seva fundació, diputat del Parlament de Catalunya 2006, extrema dreta a Espanya" va dir Cabello en el seu programa de televisió. La indignació dels dirigents veneçolans era molt elevada per les formes de la visita del català. "Diu que ve a Veneçuela per parlar de democràcia i de moral perquè aquí a Veneçuela no coneixem d'això", assenyalava Cabello.

I és que el viatge arriba en un moment d'extrema tensió social a Veneçuela, després que Maduro hagi decretat l'Estat d'excepció, que podria comportar la suspensió de les garanties constitucionals. Sobre aquesta qüestió, Rivera assegurava voler exercir de moderador en el diàleg govern - oposició. "Venim amb voluntat de diàleg i amb el convenciment que la democràcia no és negociable, és una cosa fonamental", ha insistit en l'aterrada a l'aeroport Simón Bolívar, a 30 quilòmetres de Caracas.

El barceloní farà nit a la residència de l'ambaixada espanyola per qüestions "d'estricta seguretat", després de trobar-se amb el ministre d'Exteriors en funcions José Manuel-García Margallo. En la seva arribada, entre aplaudiments, l'ha acollit la dona del pres veneçolà, Leopoldo López, Lilian Tintori, amb qui Rivera hi té amistat.

Visita al parlament

El líder de C's passarà 36 hores "intenses" en terres sudamericanes. "Hi anem convidats per la màxima institució de l'Estat per sumar i donar suport al poble veneçolà que no té accés a menjar, ni medicaments" va explicar fa uns dies sobre la situació de carestia que viu el país. Rivera rebutja considerar que hi assisteix cridat per "l'oposició", que a parer seu no ha de rebre tal nom, sinó que representa "la majoria social" de la gent.

El líder de C's defensarà durant la seva visita al país la Llei d'Amnistia, que l'agrupació de partits Mesa de Unidad Democràtica vol promulgar per alliberar de les presons allò que consideren presos polítics. De fet, part dels motius que l'han empès a fer el viatge són la seva amistat amb el pare de López, que actualment està empresonat a Ramo Verde, acusat d'intent de Cop d'Estat al país.

El president de la formació taronja tindrà una agenda intensa que també passarà per reunir-se amb el president de l'Assemblea, Henry Ramos Allup. Rivera li traslladarà la seva disposició a reunir-se amb el Govern si algun dels seus membres hi està disposat, malgrat és improvable que acceptin ja que aquest no té una invitació expressa del govern per visitar el país. 

Durant la segona jornada també té prevista una reunió amb un altre opositor, Henrique Capriles, i amb familiars d'altres presos, alhora que està organitzant una reunió amb espanyols.