"A nivell lingüístic hem perdut la Generació Z. És molt important que no perdem la Generació Alfa". Aquest ha estat l'avís de l'Arnau Rius, professor i creador del canal Malaia, al col·loqui El català, en perill? El català, en acció! organitzat aquest dijous per ElNacional.cat al Palau Robert de Barcelona. El debat, que ha estat moderat per la periodista Marta Lasalas, també ha comptat amb la participació de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural; Blanca Pujals, editora de Viena Edicions i Iolanda Batallé, escriptora, editora i directora de l’Institut Ramon Llull entre el 2018 i el 2021.

La Generació Z són els joves nascuts entre els anys 90 i el 2010, mentre l'Alfa, també anomenada generació tecnològica o tàctil, està formada pels nascuts entre el 2010 l'actualitat. 

 

"Necessitem recuperar un canal juvenil que sigui potent, un ultraSuper3, amb molts més diners", ha indicat Rius. En aquest sentit ha destacat la importància del sector audiovisual en aquesta pugna per mantenir viva la llengua i ha cridat a no rendir-se ni acomplexar-se pel fet que el mercat castellanoparlant "sigui més potent o pugui generar més ingressos". Pel que fa als atacs que pugui rebre, Rius li ha tret ferro comentat que "sempre hi haurà qui dirà barbaritats". "És molt important que aquests discursos no condicionin els nostres", ha contraposat.

Fer del català una 'ACB'

"És la nostra responsabilitat fer una bona ACB sabent que hi ha una NBA. Disculpeu el símil però l'ACB és una lliga que genera molts ingressos i que funciona molt bé", ha dit malgrat reconèixer la superioritat de la lliga nord-americana. I Rius ha afegit que aquesta 'lliga' no només ha d'estar recolzada per entitats com Òmnium sinó que ha d'atreure capital privat.

Arnau Rius,  acto pel català al palau robert de ElNacional.cat - Sergi Alcàzar

L'Arnau Rius dona per perduda la Generaicó Z a nivell lingüístic / Foto: Sergi Alcàzar

En la mateixa línia que la resta de ponents, Rius ha apuntat alguns dels problemes que el català i els seus parlants es troben en la quotidianitat del dia a dia, com pot ser el sector serveis. "La Generalitat hauria de fer un pla perquè tothom que estigui de cara al públic tingui un lloc de referència on aprendre el català", ha proposat, afegint que les classes haurien de ser dinàmiques i que els nouvinguts haurien de poder interactuar amb nadius catalans. 

Sobre si el català està en perill, Rius ha volgut comparar la seva davallada en l'ús habitual entre parlants -del 50% al 36%- amb les vendes d'una empresa. "Sí que està en perill però encara podem despertar. Hi ha partit. No ens podem passar de catastrofistes. Ens hem de desacomplexar, com deia la Blanca Pujals, i que sorgeixin idees, capital privat i que la Generalitat es posi les piles", ha instat.

 

Imatge principal: el professor i creador del canal Malaia, Arnau Rius, al col·loqui d''ElNacional.cat' sobre el català / Foto: Sergi Alcàzar