El diputat de la CUP Carles Riera ha criticat el Govern i la seva agenda independentista, la qual ha vingut a dir que és nul·la. Ho ha dit aquest divendres en una entrevista de Público, en la qual assegura que "el balanç no pot ser més negatiu". Riera ha recordat, doncs, que no s'ha fet "cap pas". "Al debat de política general l'única proposta que es va presentar va ser la de la CUP per posar data a un referèndum en aquesta legislatura i no es va aprovar", ha explicat.

En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha explicat que veien en aquesta legislatura la possibilitat d'avançar cap a l'autodeterminació i la República. "S'havia de garantir que el Parlament i el Govern actuessin amb sobirania quan del que es tracta és de defensar drets, drets que compten amb un suport majoritari. Aquí havíem de legislar i governar sense que la Constitució i l'Estatut fossin un límit", ha defensat.

"Sabem que en les legislatures anteriors desenes de lleis promogudes per aquest Parlament en un sentit mínimament progressista han estat prohibides o retallades pel Tribunal Constitucional. Sabem que hi ha certs progressos en matèria de drets que no són possibles en el marc de la Constitució i l'Estatut, perquè no són possibles en el marc del règim del 78. L'única forma és trencar amb el règim i la ruptura amb l'Estat que ho representa i això ho constatem tots els dies. Què farem en aquests moments? Defensarem la immersió o cedirem a la dreta i l'extrema dreta conjurada amb el poder judicial? Defensarem el dret a l'habitatge amb una legislació que avui és més avançada que la de l'Estat i que està sotmesa al TC a instàncies del Govern espanyol o retrocedirem? Aquest és un dilema permanent", ha plantejat.

Preparant noves mobilitzacions

En aquest sentit, Riera ha defensat que el procés d'emancipació social i nacional, que ha recordat que no és possible dins d'Espanya, ha d'anar lligat a "la mobilització popular". "Estem treballant per reprendre un nou cicle de mobilització civil i de desobediència civil i tenim exemples tant el 2017 com el 2019 de quin és el camí a seguir en aquest sentit", ha avisat.

Riera també ha criticat que "les polítiques del Govern són molt més a prop de les estratègies de la patronal, de Foment del Treball, i de la reproducció del que han estat tradicionalment les polítiques de la sociovergència que del gir a l'esquerra". "I això es plasma també en els pressupostos. El balanç no pot ser més negatiu", ha afirmat.

Així doncs, Riera ha afirmat que la CUP “no pot ser còmplice d’un Govern que ha renunciat al conflicte amb l’Estat per exercir l’autodeterminació”, ni tampoc amb un Executiu que “està reproduint les polítiques públiques i econòmiques de sempre, que ens han portat a la situació de crisi en la qual estem ara”.

Pressupostos

Per últim, el diputat anticapitalista ha criticat que els pressupostos aprovats aquest dimecres al Parlament són “continuistes, i que “queden lluny” del seu programa polític, però també “del sentit majoritari del país”. Segons ha dit, no responen a una situació de crisi com l’actual, que requereix un augment dels serveis públics i d’inversió en sanitat. En matèria de renovables, ha considerat que el Govern “s’ha deixat pressionar pels grans lobbies”. 

 

Imatge principal: el diputat de la CUP Carles Riera / Foto: Sergi Alcàzar