El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha manifestat que l'empresonament dels presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez —que va ser el seu adjunt fins i tot que va agafar el relleu de la presidència de l'ANC— i Jordi Cuixart, atempta contra drets fonamentals: la llibertat d'expressió, la llibertat de reunió i manifestació, i el dret a la llibertat i la seguretat.

En un comunicat aquest dimecres, ha recordat que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes perquè totes les idees tenen cabuda en l'ordenació constitucional, fins i tot aquelles que pretenen alterar l'ordre constitucional.

Ribó ha apuntat que la interlocutòria de l'Audiència Nacional conté elements que es poden interpretar com "la criminalització d'unes entitats i un moviment social exclusivament pel seu ideari", i ha apuntat que en l'ordenació penal hi ha altres mesures cautelars menys punitives.

"Les entitats sobiranistes i els seus presidents han participat en l'organització de manifestacions que han mobilitzat centenars de milers de persones, de manera pacífica i festiva", ha argumentat Ribó, que també ha recordat que Sànchez va ser adjunt general al Síndic de Greuges.

El Síndic ha considerat que una via de solució al conflicte entre la Generalitat i el Govern passa pel diàleg, però que aquest es veurà dificultat "per decisions que poden comportar la lesió de drets fonamentals de les persones".