Tarda d'advertiments per part del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, que ha posat pressa al govern espanyol perquè es posi les piles amb l’ús que s’ha fet del programari Pegasus, que el CNI va reconèixer que havia utilitzat, entre d’altres, per espiar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i altres líders del moviment independentista en l'anomenat Catalangate. Als passadissos del Congrés dels Diputats després de comparèixer a la comissió mixta per la Unió Europea, Reynders ha explicat que ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez que remeti explicacions “per escrit” sobre aquest programari secret d’espionatge “el més aviat possible”.

En aquest sentit, Reynders ha assegurat que la Comissió Europea espera rebre tota la informació al respecte després d’enviar cartes a Espanya, però també a Hongria, Polònia i Grècia. Encara que ha recordat que "la seguretat nacional és “una competència exclusiva dels estats membre”, el comissari belga ha deixat clar que aquesta eina s’ha de fer servir de manera “proporcionada” i quan “sigui necessària”. El comissari europeu de Justícia també ha manifestat que la ministra de Justícia, Pilar Llop, li ha lliurat “molta informació” en la reunió que han tingut aquest dijous en el marc de la ronda que està fent a Madrid.

A la comissió parlamentària, la diputada d’Esquerra Republicana, Marta Rosique, ha denunciat que a l’Estat espanyol “no es tenen en compte ni recomanacions ni sentències ni recomanacions” que venen d’Europa. “La majoria de partits no tenen intenció d’introduir canvis al sistema judicial per fer-lo més independent”, ha lamentat Rosique, que ha afegit que “s’acudeix a la llei de secrets oficials” per no donar explicacions pel Catalangate. Per Junts per Catalunya, Josep Pagès creu que la visita de Reynders obeeix a les ordres del Partit Popular. “Vostè ha vingut a aquesta festa com a DJ contractat i per punxar els discos que li ha dit Esteban González Pons i el lobby jurídic espanyol a la Unió Europea”, ha etzibat Pagès, que ha apuntat que "hi ha un abisme entre la realitat del estat de dret i el que reflecteixen els informes europeus”.

Xoc entre el PSOE i el PP

Però el conseller Reynders també tenia  altres carpetes sobre la taula arran del bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que porta més de 3 anys amb el mandat caducat. El PP i el PSOE s'han llençat els plats del cap fent-se culpables del nus. El senador del PP Rubén Moreno ha assegurat que el "govern continua obstinat" en fer d'aquesta situació "un intercanvi de cromos" mentre que el diputat del PSOE Pere Joan Pons ha subratllat que el PP està provocant "un boicot constant". Els dos principals partits han fet cas omís a la petició que ha llençat Reynders, que els ha posat pressa perquè renovin el CGPJ. Segons ha explicat a la comissió mixta per a la Unió Europea, Reynders ha recalcat que la recomanació de la Comissió Europea és renovar ja l’òrgan de govern dels jutges “de forma prioritària”. “S’ha de procedir al nomenament dels membres dels CGPJ i, immediatament després, s’ha d’iniciar un procediment que, per fi, s’adapti a la norma europea”. Dit d’una altra manera, primer renovar i després canviar el model d’elecció de jutges. En aquest punt, el polític liberal belga ha recordat que “els estàndards europeus preveuen que el Consell General es compongui per una majoria de jutges escollits per altres jutges”.