El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, aterra aquest dimecres a Madrid amb una agenda ambiciosa de contactes que desplegarà fins aquest divendres. La carpeta que més li pesarà serà la renovació del Consell General del Poder Judicial, que porta bloquejada gairebé quatre anys. La intenció de Reynders, tal com ha assegurat aquest dimecres des de Brussel·les, és “afavorir el diàleg” per desencallar la reforma de l’òrgan de govern dels jutges. “L’objectiu és veure com ajudar a través d’aquest diàleg a posar en marxa les recomanacions” i ha afegit que “l’ideal seria que la renovació fos decidida ja majoritàriament pels jutges, tal com marquen els estàndards europeus”.

És la carta de presentació amb la qual Reynders arriba a la capital espanyola en un clima enrarit per la reunió que va mantenir fa més d’una setmana amb l’eurodiputat del Partit Popular Esteban Pons, que és un home de la màxima confiança d’Alberto Núñez Feijóo i l’encarregat de negociar el desbloqueig amb el PSOE. Aquesta trobada prèvia —que Reynders ha emmarcat en la normalitat del contacte habitual amb els diputats al Parlament Europeu per tractar assumptes legislatius— ha deixat un mal regust de boca al govern espanyol, que tem que el comissari estigui maniobrant amb el PP per imposar el seu model judicial. De fet, l’Executiu considera que el comissari de Justícia no ha de fer d’intermediari, sinó que carrega les tintes contra el principal partit de l’oposició. “Que ningú s’enganyi, ni ningú enganyi”, ha advertit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, des del Congrés dels Diputats, “la renovació del Consell no depèn de la visita del comissari, sinó que el PP deixi enrere quatre anys de vergonya en els quals està desprestigiant Espanya fora de les fronteres”.

El Partit Popular aspira a convèncer, gràcies a la presència del polític belga, que el govern Sánchez s’avingui a renovar l’òrgan de govern dels jutges a través del model que plantegen, basat en “avançar” en una major professionalització i independència de la justícia. La seva idea és que els jutges escullin directament els vocals del Consell General, cosa que el PSOE rebutja de ple. Els socialistes defensen la fórmula actual, que consisteix en què el Congrés n’elegeix 12 de la llista de 52 noms que proposen els jutges.

Agenda ‘non stop’

El polític liberal belga elevarà la pressió sobre el govern espanyol i el Partit Popular amb un calendari ple de trobades a la capital espanyola, des d’aquest dimecres fins divendres. Tindrà audiències de caire polític començant per quatre ministres espanyols (José Manuel Albares, Nadia Calviño, Pilar Llop i Alberto Garzón) i acabant pel responsable d’acció institucional del PP, l’eurodiputat Esteban González Pons. En l’àmbit judicial, divendres es reunirà amb el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes —que manté l'amenaça de dimitir si no hi ha acord—; el del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano; es veurà amb el flamant fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i representants de diferents associacions judicials de l’ala conservadora: la Francisco de Vitoria i l’Associació Professional de la Magistratura. També intervindrà a la comissió mixta per la Unió Europea al Congrés dels Diputats.