Una de les veus més dures contra el catalanisme i l'independentisme a les files del PSOE ha estat l'expresident de l'Aragó, Javier Lambán. L'actual secretari general dels socialistes aragonesos és el principal culpable del fet que els Jocs Olímpics d'hivern no s'acabin celebrant a Catalunya i l'Aragó, després que no acceptés el repartiment de les competicions, tal com va confirmar el president del COE, Alejandro Blanco, i el Govern de la Generalitat. De fet, frases d'ell han passat a la història per criticar la reforma del Codi Penal, els indults o l'amnistia, i fent de contrapoder intern a Pedro Sánchez. 

És per això que molts catalans es van alegrar que Lambán perdés la presidència aragonesa el 28 de maig del 2023. Després que el socialista hagi liderat l'executiu de l'Aragó des del 2019, la dreta espanyolista va assolir la majoria absoluta, amb els 28 diputats del Partit Popular de Jorge Azcón i els 7 de Vox. Tanmateix, Lambán ha continuat com a secretari general del PSOE a l'Aragó i va ser nomenat senador autonòmic després de les eleccions generals del 23 de juliol. El seu relleu al capdavant del socialisme aragonès no acaba d'arribar i, per això, comença a haver-hi remor de sabres.

Demanen un congrés extraordinari

En un comunicat, els socialistes d'Osca, que sempre han sigut afins a Pedro Sánchez i crítics amb l'expresident aragonès, han exigit un congrés extraordinari per rellevar Lambán del càrrec de secretari general. En canvi, les direccions del partit a Saragossa i Terol han donat suport a Lambán i han fet una crida a tancar files amb l'actual líder i no "obrir guerres internes". De fet, des de Saragossa i Terol, que tenen majoria orgànica, també han censurat la posició dels socialistes d'Osca.

Tal com explicar l'Heraldo de Aragón, tot plegat va començar aquest dilluns en un comitè provincial dels socialistes d'Osca. Tots els participants van coincidir que Lambán havia de renunciar a la secretaria general, malgrat que l'expresident ja ha anunciat que no tornarà a repetir com a candidat socialista. Si Lambán dimiteix, l'executiva quedaria en mans d'una gestora controlada per la direcció federal del partit. És a dir, per Pedro Sánchez, amb qui Lambán manté un xoc des de fa anys. 

Davant la negativa de Lambán, tot fa preveure que l'executiva socialista a l'Aragó es renovarà en un procés congressual el 2025 i, d'aquesta forma, compliria amb els terminis previstos pels estatuts del partit. Des d'Osca consideren que això és massa temps i que no es pot perdre ni un minut més en la cerca d'un lideratge fort, sobretot després de la patacada dels socialistes a Galícia. De fet, una possibilitat que plantegen des del nord de l'Aragó és que l'actual ministra d'Educació i portaveu del govern, Pilar Alegría, agafi el relleu de Lambán per liderar l'Aragó. 

Tensió entre direccions provincials

"Determinades actuacions en públic de cerca d'enfrontaments ens resten credibilitat", va dir el secretari general del PSOE a Osca, Fernando Sabés, que va demanar un relleu immediat. En canvi, per la seva banda, el secretari generaran del PSOE a Saragossa, Juan Antonio Quero, ha donat suport "sense fissures" a Lambán i ha avisat que "no és el moment d'enredar-nos en processos interns" quan queden poques setmanes per a les eleccions europees. "El PSOE nacional està travessant una situació molt difícil", reconeixen, en el que sembla un missatge a Sánchez.

Igualment, la secretària general del PSOE de Terol, Mayte Pérez, demana que es respectin els processos orgànics i descarta un avançament del congrés. "No permetrem ingerències externes de Ferraz", ha avisat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!