Cs s'està enfonsant cada cop més, i les notícies són contínues. Tres dels cinc diputats de Ciutadans al Parlament balear s'han rebel·lat contra la coordinadora, Patricia Guasp, triada per l'actual líder de la formació, Inés Arrimadas, i l'han defenestrada com a portaveu del partit espanyolista al legislatiu, mentre han designat un nou portaveu, Marc Pérez Ribas, que ja va ocupar aquest càrrec en la primera part de la legislatura.

Pérez-Ribas, al costat dels també parlamentaris Jesús Méndez i Maxo Benalal, han signat un escrit on anuncien a la Mesa del Parlament balear la substitució de Guasp pel primer, que va ser el guanyador en les primàries de Cs i cap de cartell a les eleccions autonòmiques del 2019.

Guasp, que només feia mig any que ocupava el càrrec després de ser designada per Arrimadas, ha convocat una reunió urgent del comitè autonòmic del partit espanyolista. 

La direcció de Cs ha obert un expedient informatiu als parlamentaris i preveu expulsar-los del partit, si el relleu es confirma. Això deixaria però Cs amb només dos diputats al Parlament balear, els afins a Arrimadas.

Cs s'ha quedat també amb una mínima representació a les Corts Valencianes respecte als que van iniciar la darrera legislatura al parlament. Quatre diputats han sol·licitat aquest divendres la seva baixa del partit i han comunicat que abandonen el grup parlamentari.

Es tracta de Jesús Salmerón, Cristina Gavarda, José Antonio Martínez i Sunsi Sanchis que, a mitjans de març, decidia acceptar substituir Toni Cantó a les Corts. A més, Martínez era portaveu adjunt i, per tant, marxen les cares més representatives del partit. Tots quatre han justificat a través d'un comunicat, la necessitat de renunciar als càrrecs tot i que es comprometen a "seguir treballant i defensant la llibertat i els interessos de tots els valencians" com a diputats no adscrits. Malgrat tot, marxen "amb tristesa però convençuts que és el més correcte".

Actualment, Ciutadans és el tercer partit més nombrós d'aquesta cambra i el segon a l'oposició. Compta amb 18 diputats però cal restar-hi aquests quatre i els que podrien venir. Ja s'especula amb una baixa sense precedents d'altres membres, ja que la majoria tenen un sentiment de "pèrdua de principis liberals" que els van portar a confiar i sumar-se al projecte. En aquesta línia, van els qui avui han decidit apartar-se: "No ens sumem al partit per anar de la mà de Sánchez i de tota la seva tropa que vol destruir Espanya i la Comunitat Valenciana", diuen, i lamenten el "gir ideològic per seguir sent una crossa del sanchisme".

Rivera marca la línia crítica

Aquesta línia coincideix amb la de l'exlíder espanyolista Albert Rivera. Cal recordar que el català s'ha dedicat a lloar la popular Isabel Díaz Ayuso a través de les xarxes socials durant la campanya. En paral·lel, el bufet d'advocats del qual forma part ha liderat alguns dels encàrrecs del PP i, a la vegada, ell ha estat fitxat per la Comunitat de Madrid com a expert universitari per conduir un màster.

Tot i marxar, els crítics llancen un avís a Arrimadas: "Falta autocrítica que els ha portat a perdre el 90% dels seus vots a Catalunya" o a "desaparèixer de Madrid" i que, malgrat tot, "segueixen agafant-se a la cadira sense assumir responsabilitats". Una clara resposta al darrer candidat madrileny de la formació, Edmundo Bal, que va lamentar que amb la seva pèrdua de representació "perdia tothom". A més, Bal ha estat premiat pel seu fracàs com a segon d'Arrimadas a la direcció general. La punta de llança, amb Rivera a banda estampant-se a les darreres eleccions generals, ha estat Múrcia. El fracàs de la moció de censura ha estat definit de "vergonyós" en aquest comunicat conjunt dels quatre diputats valencians.