Durant una hora i mitja els advocats de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa han defensat la sortida de la presó de tots ells i han demanat altres mesures cautelars. Entre les propostes, presentacions diàries als jutjats o el control de tots ells mitjançant polseres electròniques.

Les acusacions, fiscalia, VOX i l'Advocacia de l'Estat, mantenen que han de seguir en presó provisional perquè ha augmentat el risc de fugida davant la proximitat del judici i perquè "els indicis probatoris s'estan convertint en certeses probatòries".

La sala d'apel·lacions resoldrà en uns dies.

A la sortida, l'advocat Andreu Van den Eynde ha explicat que han "donat l'oportunitat al Tribunal Suprem perquè pugui recuperar les regles del sistema democràtic i de dret". I és que, segons el lletrat, "les acusacions estan criminalitzant els fets i les institucions europees". I ha insistit que estan defensant l'aplicació de l'estat de dret.

"Tothom té molt clar que una cosa és que hi hagi una causa i l'altra que hagin d'estar a presó provisional", ha dit Jordi Pina, advocat de Turull.

Però VOX manté la petició perquè es quedin a la presó. I la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, també. 

Segons l'acusació popular, "la instrucció ha portat que les proves indiciàries s’han convertit en certeses probatòries. Les proves s’han consolidat". Sobre el risc de fugida argumenten que "ha incrementat davant la proximitat del judici. Tenen una major necessitat de fugir perquè s’apropa el dia del banc dels acusats". I en aquest sentit, sobre el Govern a l'exili diuen que "una part està fugida i posant impediments per tornar".

I asseguren que "la fermesa de les proves inculpatòries i l'augment de l’evidència d’una sentència condemnatòria i això és obvi deduir la lògica conclusió que el risc de fugida és major".

I sobre la violació dels drets polítics, VOX argumenta que "se’ls ha permès presentar-se a les eleccions i el vot delegat".