Els nous presidents de la Generalitat i del govern espanyol es deuen favors i es demanen diàleg, situació que ha de permetre, si més no, canviar les relacions entre els executius català i espanyol. És com ho veu Le Monde, l’influent diari de referència del centreesquerra francès, en una crònica titulada “La revenja dels independentistes catalans amb Rajoy”. La “sensibilitat política de Pedro Sánchez l'acosta als defensors d'un nou ancoratge de Catalunya a Espanya”, explica el Monde, mentre que Quim Torra, en la presa de possessió del seu Govern, aquest dissabte, s’ha dirigit al seu homòleg espanyol demanant-li un cop més “seure i parlar, prendre riscos”.

La corresponsal del diari presenta la seqüència d’esdeveniments com l’alineació positiva dels astres. Torra accepta retirar del Govern als consellers presos i exiliats “malgrat la ira de la poderosa Assemblea Nacional Catalana”. Els vots dels independentistes “van ser indispensables per fer caure Rajoy” i propulsar Sánchez a la presidència del govern de Madrid. Aquest dissabte pren possessió el nou Govern i decau el 155, i també és el dia que Pedro Sánchez promet el càrrec de president del govern espanyol. Res és causal —però tot encaixa.

Dificultats

El diari no s’oblida, però, d’explicar les dificultats del desafiament. El nou president del govern espanyol “ha demostrat ser gran defensor de la unitat d'Espanya i fidel aliat de Rajoy a l’hora de posar les institucions catalanes sota tutela, i ha descrit Torra com un “racista” i “el Le Pen de la política espanyola”. Quim Torra, al seu torn, va avisar divendres passat: “El PSOE ha estat còmplice en la repressió. (...) Serem molt exigents amb Pedro Sánchez”, per a tornar a demanar “diàleg urgent”.

Un exemple de les dificultats, explica Le Monde, són els presos polítics. “Joan Tardà (ERC), ha avançat que la primera sol·licitud de l'executiu català serà ‘acostar els presoners a Catalunya’. El líder socialista català, Miquel Iceta, home proper a Sánchez, ha respost que la decisió ‘l’hauran de prendre els jutges i els caps de les institucions penitenciàries’”.

Sánchez, recorda el diari, ha aprofitat aquests tres últims dies per diferenciar-se del bloc del 155. “‘Crec que Espanya és una nació on hi ha territoris que també se senten una nació’, va dir [Sánchez] en la moció de censura a Mariano Rajoy. [També] va prometre treballar per ‘normalitzar’ les relacions entre Madrid i el nou govern català i reprendre el diàleg”.