El president Pere Aragonès ja comptava que podia passar i des de fa dies el seu equip preparava tots els escenaris possibles. Amb la sortida de Junts per Catalunya de la coalició paritària de Govern, són molts els forats a tapar. Un cop formalitzada, arribades les renúncies dels consellers juntaires, segons expliquen fonts de Presidència, el cap del Govern passarà la jornada del dissabte i diumenge al Palau de la Generalitat, al costat del seu equip, mantenint reunions i trucades de telèfon per acabar de perfilar el nou executiu en solitari, que ja té "molt avançat". El mateix Aragonès va assegurar en la seva declaració institucional que renovaria el Consell Executiu en els pròxims dies. Els nomenaments probablement tindran lloc el dilluns.

A l’espera de saber si hi ha reestructuracions i fusions en les conselleries, són set les vacants de Junts per Catalunya a reocupar a Palau: la vicepresidència i conselleria de Polítiques Digitals i Territori, fins fa deu dies en mans del cessat Jordi Puigneró; la del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró; la de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; la de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la del conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i la de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Es produeix la circumstància que la majoria d’aquests consellers, excepte Geis, havien apostat per quedar-se al Govern. Altres, com Argimon, ni s’havien pronunciat. Tots els consellers sortints han posat el càrrec a disposició del president, i a principis de la setmana que ve se'n publicaran els cessaments al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

El president Aragonès ha estat tancat aquest dissabte a Palau --només n'ha sortit per acudir a l'executiva extraordinària d'ERC-- amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del President i del Govern, Sergi Sabrià. Des d'allà, s'ha passat el dia fent reunions i trucades, també amb els agents econòmics i socials. Aquest diumenge té previst fer el mateix. Segons Presidència, "la composició del nou Govern està avançada", però no informaran dels noms fins que estigui tancada. Sobre això últim de moment no n'ha transcendit res; només que no s'incorporaran altres partits al Govern i que buscaran perfils independents. 

En la seva declaració institucional aquest divendres al vespre, Aragonès va voler agrair la tasca feta fins ara pels consellers de Junts, i va anunciar que en els propers dies renovarà el Consell Executiu per tal de col·locar-hi consellers “que representin els consensos del 80%” per tal d’apropar Catalunya a la independència. “Iniciem una nova etapa amb seguretat i confiança, amb un executiu que es dedicarà a la ciutadania”, va assenyalar el també coordinador nacional d’Esquerra Republicana. També va defensar que “és necessari refer confiances” i va afirmar que “tothom ha d’estar a l'altura i contribuir a assegurar l’estabilitat de les institucions”. Dit això, Aragonès també va respondre a una de les declaracions més punyents de Laura Borràs (“Junts guanya i Aragonès perd”) i va assegurar que “el més important és que guanyi Catalunya”.

ERC descarta el PSC

Com és Oriol Junqueras, no acaba de dir les coses pel seu nom però se li entén tot. L’endemà de la ruptura del Govern de la Generalitat, amb la sortida de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana encara calibra quins suports pot tenir o no al Parlament. I el president d’ERC ha estat clar: la legislatura ha de poder continuar endavant amb “el suport del país”, de tots aquells qui comparteixen objectius. Ha fet servir un exemple: “Si aquells que han elaborat els pressupostos estan disposats a votar-los, hi haurà pressupostos. I si no els volen votar, hi haurà una pròrroga”. En canvi, sí que ha allunyat l’escenari de pactes amb el PSC, que “no està compromès amb la fi de la repressió”.

Junts: "Qüestió de confiança o eleccions"

L'endemà que la militància de Junts hagi votat majoritàriament a favor de trencar el Govern de coalició amb ERC, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha advertit que el president Pere Aragonès només té dues opcions en aquests moments: "Qüestió de confiança o eleccions". En una entrevista a RAC1 aquest dissabte al matí, el dirigent juntaire ha assenyalat que "això només ho pot decidir el president de la Generalitat", però ha recordat "dels 74 diputats, 41 ja no li donen suport", en referència als de Junts i la CUP.