La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha convocat d'urgència a la seu nacional del partit una reunió de coordinació i seguiment del cas Koldo per tractar la personació del PP en la causa judicial, després que es donés a conèixer la implicació del qual fos assessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos en una trama de presumptes comissions de diners desviats des de contractes subscrits per a la compra de mascaretes durant la pandèmia. En la reunió participaran de manera presencial o telemàtica, segons han informat fonts del PP, el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local i Anàlisi Electoral, Elías Bendodo; el vicesecretari de Cultura i portaveu del partit, així com els portaveus en el Congrés i en el Senat, Miguel Tellado i Alicia García, respectivament.

La primera decisió que s'abordarà en l'esmentada reunió serà la personació del Partit Popular en la causa judicial del que han denominat com a "cas Ábalos". Ho faran arran de les informacions que s'han conegut respecte "a la trama corrupta" pel cobrament de "comissions il·legals" percebudes per la compra de mascaretes en plena pandèmia.

El PP i el seu "criteri estricte"

Segons expliquen aquestes mateixes fonts, el PP aplicarà en aquest assumpte "un criteri igual d'estricte amb el PSOE" que el que va protagonitzar Ábalos en la moció de censura de 2018 contra el PP "en defensa de la higiene democràtica i l'exemplaritat de la política". També serà similar al que els socialistes van mantenir contra dirigents populars quan van sorgir "mínims dubtes" en el passat. "Que no esperin la més mínima condescendència per part del PP. La trama és indecent en el polític i afegeix un punt sòrdid al PSOE del Tito Berni i, ara, del cas Ábalos. Per tant, mantenim la nostra petició de dimissió de l'exsecretari d'Organització del PSOE de Pedro Sánchez", han conclòs.

L'ofensiva del PP i Vox

La detenció del que va ser assessor de l'exministre socialista centrarà la pròxima sessió de control al govern espanyol al Congrés amb una ofensiva per part de PP i Vox que inclou preguntes al president Pedro Sánchez i quatre dels seus ministres. En total s'han registrat sis preguntes sobre l'assumpte dirigides a diferents membres de l'executiu, cinc d'elles del PP i una de Vox. A més, els populars han registrat també una interpel·lació urgent que donarà lloc a un text que es votarà en la següent sessió plenària.

L'encarregat d'encetar el meló serà el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb una pregunta dirigida al president Sánchez. "Quants escàndols pot suportar el seu govern?" figura en l'escrit presentat aquest dijous en el registre del Congrés i al qual ha tingut accés Europa Press. Al ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, es vol dirigir el portaveu del Grup Popular, Miguel Tellado, que li sol·licitarà conèixer quina informació tenia el govern sobre aquesta trama de corrupció emmarcada en plena pandèmia de covid.

També cap a Bolaños està dirigida la pregunta registrada per Vox, que serà formulada per la seva portaveu parlamentària, Pepa Millán. En el seu cas, busca conèixer si hi ha algun membre del govern espanyol implicat en el cas Koldo. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, posa el focus en el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per conèixer quines han estat les raons que han portat el ministeri de l'Interior a ser investigat dins de l'anomenada operació Delorme, que ha provocat la detenció de Koldo García.

Així mateix, el PP, a través de la diputada Ester Muñoz, es dirigeix al ministre de Transport, Óscar Puente, perquè reti comptes de la informació que tenia sobre la "trama corrupta" que es va desenvolupar al si del seu ministeri. Finalment, al ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, se li vol demanar explicacions, a través del diputat popular Pedro Muñoz, per la vinculació de la trama amb els governs autonòmics de les Balears i les Canàries, que ell va presidir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!