Koldo García fou condemnat per agredir un menor amb una samarreta d'"Independentzia". Així ho han recordat aquest dijous mitjans de comunicació com Noticias de Navarra, el mateix dia que l'assessor de l'exministre José Luis Ábalos ha quedat en llibertat després de comparèixer davant l'Audiència Nacional. La cosa és que abans del presumpte cas de corrupció, García ja acumulava condemnes: l'any 1995, condemnat a 2 anys i 4 mesos de presó per un delicte de lesions després d'apallissar un veí l'any 1991 (José María Aznar el va indultar); i l'any 2011, condemnat a pagar una multa de 900 euros per l'esmentada agressió al menor.

Ens hem de remuntar a la matinada de l'11 de juliol del 2010, a Pamplona, just després que la selecció espanyola masculina de futbol guanyés el Mundial. A prop de la plaça dels Furs, el jove va entrar dins d'un bar amb la seva parella per anar al servei. A dins hi havia persones que portaven la samarreta de la selecció espanyola, mentre que ell en portava una amb la paraula "Independentzia". En veure'l, un agent de la Policia Nacional de paisà el va treure del local "agafant-lo amb força i a empentes".

El menor fou detingut per apologia al terrorisme

Un cop fora del bar, hi va haver una picabaralla en la qual va participar el mateix García. Segons la sentència, García va portar el menor "agafat dels braços amb molta força" fins a un altre bar, on "el va agafar pel coll i li va propinar diversos cops". L'incident es va saldar amb el jove detingut per apologia del terrorisme, però aquesta versió va ser finalment desmuntada en el judici: testimonis presencials van demostrar que el noi "va ser víctima d'una agressió" i els informes forenses van constatar que va tenir lesions "al tronc, extremitats, braç esquerre i una contusió a la cuixa dreta".

Abans d'això, l'assessor d'Ábalos ja havia estat condemnat a 2 anys i 4 mesos de presó. El 1991, va treballar de vigilant a la vall d'Aranguren, on hi va haver moltes mobilitzacions contra la construcció de l'abocador de Góngora. El 17 de maig d'aquell any no hi va haver cap protesta, però un veí es va trobar la carretera tallada per obres. Després de mitja hora, es va queixar que no li deixaven passar amb el seu cotxe i quatre vigilants el van apallissar, trencant-li diverses costelles i ossos d'una mà. El més violent va ser García, que l'any 1995 va ser condemnat, tot i que mai va arribar a entrar a presó perquè Aznar el va indultar. Ara, se li sumen els problemes: aquest dimecres va ser detingut pel cobrament de comissions il·legals. Aquest dijous, el jutge l'ha deixat en llibertat amb càrrecs després de comparèixer i acollir-se al dret a no declarar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!