La reunió entre el president del govern espanyol Pedro Sánchez i el cap de l'oposició Pablo Casado ha acabat com ha començat: amb les posicions molt allunyades. Després de reunir-se durant una hora i mitja aquest dilluns al migdia, des de La Moncloa han constatat que "el PP continua instal·lat en la seva estratègia de bloqueig". Sobre la taula hi havia importants desafiaments, com la renovació del Consell General del Poder Judicial o d'un terç del ple del Tribunal Constitucional, inclòs el president, amb els mandats ja caducats. Durant les últimes setmanes, Casado ha amenaçat constantment Sánchez de dur-lo davant dels tribunals per la seva relació amb l'independentisme.

Després de trobar-se a La Moncloa, fonts del govern espanyol assenyalen que "en el transcurs de la reunió s'ha "evidenciat que el PP no ha variat cap de les seves posicions, malgrat la seva responsabilitat com a principal partit de l'oposició". Malgrat tot, des de l'executiu de coalició sostenen que "Sánchez manté el seu compromís que aquesta sigui la legislatura del diàleg entre les forces polítiques per a desbloquejar assumptes tan importants com el finançament autonòmic, el Pacte de Toledo o la renovació de càrrecs en organismes de gran transcendència pel país".

En roda de premsa després de la trobada, Pablo Casado ha explicat totes les exigències que li ha posat damunt la taula: que "renunci" a la taula de negociació amb la Generalitat, que "garanteixi la inhabilitació de Torra", que no reformi el Codi Penal per a "indults per la porta de darrere", que no nomeni Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat, que reconegui Juan Guaidó com a president de Veneçuela, que mantingui la reforma laboral del PP... Ha donat a entendre que Sánchez no n'ha acceptat cap i ha desmentit que estigui en una estratègia de bloqueig.

El cap de l’oposició ha estès la mà al president del govern espanyol, però una mà molt condicionada: el trencament amb els seus actuals social. Li ha ofert un "compromís per Espanya", segons ha explicat. “Si suspèn la mesa de negociació de la independència sense línies vermelles, si fa complir la llei en vigor, pot buscar l’estabilitat política i pressupostària amb el principal partit de l’oposició”, ha assegurat el president estatal del PP. “Li oferim que trenqui amb els seus socis. Aquí té el PP per parlar de les preocupacions reals”, ha reiterat el dirigent conservador.

Pel que fa concretament al conflicte català, Pablo Casado li ha demanat que es posin d’acord en les polèmiques promeses de campanya de Sánchez, ja desades en un calaix. En primer lloc, que torni a tipificar la convocatòria il·legal de referèndum. En segon lloc, que “combati l’adoctrinament educatiu a Catalunya”. En tercer lloc, “evitar la propaganda pública” amb TV3. Finalment, la “modificació de l’euroordre i el seu compromís de portar Puigdemont a Espanya, si pot ser per retre comptes amb la justícia i no per a ser candidat”. I ha conclòs: “La pilota està a la teulada del senyor Sánchez. Pot escollir entre els qui volen dividir i empobrir Espanya i els espanyols o els qui volem enfortir el que ens uneix”.

L'última reunió que van mantenir tots dos líders va ser fa dos mesos, el 16 de desembre, en el marc de les negociacions per la investidura. Aquest cop també, la Moncloa s'ha posat en contacte amb Gènova per concertar la trobada.