Pablo Casado ja sabia què havia de dir sobre la reunió fins i tot abans que acabés: el guió de Pedralbes. L’endemà de presentar una querella contra el president Quim Torra per “usurpació de funcions”, el líder estatal del PP ha denunciat que Pedro Sánchez “vagi a Barcelona a retre vassallatge a una persona inhabilitada per sentència judicial”. Però també ha protestat contra l’escenificació de la trobada al Palau de Sant Jaume: “És rebut com un visitant estranger”. Com a Pedralbes, ha acabat denunciant “cessions” a l’independentisme, que ja veu abans que s’hagi constituït la mesa de diàleg.

En la seva intervenció aquest dimarts davant la reunió del grup parlamentari al Congrés, contraprogramant Sánchez, el cap de l’oposició ha assegurat que “en aquesta mesa de negociació s’entreveu sense pudor que pot haver-hi ja cessions que escamotegin els drets del conjunt del poble espanyol en el tractament de l’autodeterminació, l’amnistia o la bilateralitat entre dos institucions no homologables”. En aquest sentit, ha tornat a advertir el president espanyol que el portarà davant dels tribunals si és necessari. Contra la desjudicialització, més judicialització.

“Ja que Sánchez no fa res per fer complir la llei i acatar les resolucions judicials, nosaltres continuarem demanant empara a la justícia”, ha assegurat el dirigent conservador, que ha afegit: “Ells volen desjudicialitzar la política. A nosaltres no ens està quedant més remei que acudir als tribunals”. En aquest sentit, s’ha referit a la querella contra Torra registrada aquest dimecres davant del TSJC, però també ha enviat un missatge a Sánchez: “Actuarem contra Sánchez si cedeix el que la Constitució i l’ordenament jurídic li impedeixen negociar en qualsevol reunió”.

Casado ha denunciat que els socialistes estan en “una escapada des del bloc constitucionalista fins a les tesis separatistes”. S’ha referit a diversos fets, com el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat, l’anunci de reforma del Codi Penal o la “possible discrecionalitat en el tractament penitenciari” dels presos polítics.

 

Catalunya... i Veneçuela

Per altra banda, el president estatal del PP ha avançat que demanaran la compareixença del president del govern espanyol al Congrés dels Diputats. El motiu no és Catalunya, sinó Veneçuela. Volen que doni explicacions sobre la informació publicada avui pel diari La Razón, segons la qual Sánchez va parlar personalment per telèfon amb la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez durant l'incident a l'Aeroport de Barajas. La compareixença, ha defensat, és "urgent".