En un gest insòlit, el cap dels Mossos d'Esquadra s'ha reunit per primer cop amb el president del Parlament de Catalunya per tractar sobre l'ordre públic. Insòlit com el moment actual que s'està vivint en què Roger Torrent és la màxima autoritat del país. Un país intervingut pel 155 en què els Mossos no depenen justament de les autoritats catalanes sinó del ministre de l'Interior, José Ignacio Zoido. Amb tot, el cap dels Mossos reconeix en Torrent la màxima autoritat del país i per aquest motiu han cregut necessària la reunió.

Ferran López va trucar la nit de diumenge a Roger Torrent per informar-lo dels incidents i demanar la reunió, segons ha pogut saber El Nacional. Els Mossos van haver de fer actuacions contundents davant les delegacions del govern espanyol de Barcelona i Lleida hores després de la detenció de Carles Puigdemont. La concentració convocada a les delegacions pels CDR va acabar a cops de porra i la dispersió dels manifestants amb furgonetes a tota velocitat pel centre de la ciutat. Prèviament, divendres, ja hi va haver aldarulls al centre de Barcelona després de l'empresonament de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Torrent ha rebut aquest matí el cap dels Mossos, que l'ha informat de quina és la situació arran de les darreres concentracions i l'estratègia que faran servir a partir d'ara els Mossos d'Esquadra, segons han informat a El Nacional segons fonts coneixedores de la reunió.

La situació ha canviat i el tipus de manifestants també. Quan encara és d'hora per parlar d'infiltrats o per saber si la facció activista de Barcelona s'està activant com feia anys enrere per Bolonya, vagues generals o can Vies, el que sembla clar és que la policia ha detectat un altre tipus de manifestant a primera línia. Un manifestant que porta motxilla, caputxa i diversos objectes per llençar contra la línia de contenció policial com el gas pebre.

Els Mossos tenen la instrucció clara de prohibir l'accés a les delegacions del govern espanyol i per això es va utilitzar la mediació, primer; els avisos per megafonia, després, i la dispersió carrusel, al final quan ja hi havia barricades i contenidors cremant al centre de la ciutat.

Davant aquests fets, Ferran López, que s'ha presentat aquest matí a primera hora vestit de paisà, ha informat el president del Parlament i ha demanat que cal mantenir la calma al carrer i també ha fet un dibuix del que no hauria de passar els propers dies, segons fonts coneixedores de la reunió.

Des de les entitats, partits polítics i els mateixos advocats, recomanen fer crides a la manifestació pacífica perquè qualsevol senyal de violència temen que es podria utilitzar contra els consellers empresonats o els que són a l'exili a punt de passar a mans judicials.