Primera reunió entre el PSC i comuns per començar a negociar la investidura del presidenciable socialista, Salvador Illa, que ja va anunciar la seva intenció de presentar-s'hi. Illa ha delegat aquesta negociació en els diputats electes Eva Granados, Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno. Per la banda dels comuns, el seu equip negociador estarà conformat per David Cid, Candela López, Jordi Martí i Conchi Abellán. La reunió se celebrarà "en les pròximes hores", segons apunten des del PSC.

Illa ja va anunciar poc després de guanyar les eleccions que tenia intenció de reunir-se amb tots els partits excepte Vox després d'una primera ronda via telefònica. Tanmateix, els socialistes no avancen per ara quines formacions seguiran als comuns ni si aquestes seran les independentistes.

Ara bé, ja hi ha veus que criden a una entesa entre el partit dels socialistes i els republicans. I no només es tracta d'En Comú Podem, que des que va començar la campanya ha estat fent pressing per formar un tripartit "d'esquerres". El president Montilla va publicar una carta l'endemà de la jornada electoral on cridava ERC a "explorar vies d'entesa" amb el seu partit.

Per la seva banda, els comuns també han acordat una trobada amb ERC, tot i que no han concretat quan, i estan pendents de trobar una data amb la CUP. Des de la formació apunten que l'objectiu "és fer un govern progressista, l'única alternativa al desgovern de JxCat-ERC".

Illa va dir dilluns que presentar-se a la investidura és "un gest real", ja que han guanyat els comicis i els "correspon" presentar-la i "formar Govern". Amb tot, està en les mans de la presidència del Parlament proposar el candidat o candidata, un cop consultats els representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària. El presidenciable socialista també va explicar que voldran negociaran la presidència del Parlament perquè són els guanyadors de les eleccions i tenen "dret a tot això".

Vetos creuats

Tanmateix, sembla molt difícil que res de tot això acabi passant. Des d'ERC es mantenen ferms, per ara, en la seva promesa de no pactar de cap manera amb el PSC. Els republicans, doncs, continuen optant per un Govern de via àmplia amb JxCat, els comuns i la CUP. De fet, ahir mateix els republicans van carregar contra Sánchez per haver equiparat el seu soci de Govern a la Generalitat amb Vox.

Ara bé, exdirigents com Joan Tardà o el seu deixeble, Gabriel Rufián, ja han obert la porta a un pacte només amb la formació de Jéssica Albiach i els anticapitalistes, una opció que el president del grup d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, no veuria malament.