El president José Montilla ha publicat aquest dilluns una carta en què demana "explorar" "vies d'entesa" entre el PSC i ERC. Tot i reivindicar el triomf estèril de Salvador Illa, Montilla sí que ha reconegut la reforçada majoria independentista de 74 escons, però ha demanat no fer "una aproximació massa simple d’aquestes dades".

"Si ens fixem amb més detall en els resultats, veiem que les coses podrien no ser una repetició d’aquesta fórmula de govern. I és que han canviat els actors més rellevants. A les anteriors eleccions, els lideratges principals requeien en Junts i en Ciutadans. Ara, en canvi, en el PSC i en ERC", ha reflexionat.

Per a Montilla, la seva formació i la republicana són les "que han defensat que cal un acord per superar el bloqueig i que aquest acord ha de ser el resultat d’un diàleg entre diferents". Per aquest motiu, l'expresident ha apostat per "cercar vies d’entesa entre els guanyadors de les eleccions (el PSC) i els guanyadors del bloc independentista (ERC)". "És una oportunitat que no hauríem de deixar passar", ha insistit.

"Els cants de sirena de Waterloo"

Montilla també s'ha permès donar un consell a ERC sobre el que fins ara ha estat el seu soci, JxCat. "Espero que sabran treure rendiment d’aquests resultats i no caure de nou en la seducció dels cants de sirena que els arribaran des de Waterloo. La subordinació d’ERC al relat maximalista de Junts és, de nou, un risc", ha comentat.

Montilla ha justificat aquest posicionament argumentant que una nova majoria d'ERC, JxCat i la CUP no seria res més que "la continuació del model de govern que ens ha dut al fracàs més gran del nostre autogovern. Serà aquest l’escenari?".

"I és que no podem oblidar que és el que tenim al davant: un país destrossat per una pandèmia que encara no hem vençut, amb una gravíssima situació econòmica i moltes fractures internes. No podem desviar el focus: això és el realment important", ha conclòs aprofitant la situació de pandèmia.

La futura estratègia del PSC?

Aquest posicionament podria donar una mica més de forma al plantejament exposat fins ara pel mateix Illa, que s'ha negat a veure la majoria independentista i s'ha erigit com a guanyador de les eleccions amb dret a presentar-se a una sessió d'investidura tot i només voler sumar amb els vuit escons dels comuns. Tanmateix, caldrà veure si aquesta és l'estratègia del PSC. Per ara, els socialistes sempre han assegurat que no veuen possible cap mena d'acord amb ERC.