El president del govern espanyol ha aprofitat la sessió de control aquest dimecres al Congrés per treure pit dels resultats del seu candidat a Catalunya, Salvador Illa. La lectura que fa del 14-F és que hi ha hagut una victòria aclaparadora del PSC que obliga a un Govern dels socialistes amb els comuns. Ara bé, a banda del triomfalisme, Pedro Sánchez ha anat més enllà, equiparant Junts per Catalunya amb Vox, dues forces a les quals considera que cal aïllar per les seves "expressions d'odi i xenofòbia". 

Les declaracions del líder del PSOE han desencadenat una allau de retrets. Els últims en sortir al pas, Esquerra Republicana, que expressa "perplexitat i preocupació" per aquesta comparació entre "un partit d'extrema dreta com Vox amb un partit democràtic i compromès amb els drets i les llibertats com és Junts per Catalunya". Una manera, segons lamenten, de blanquejar la formació que encapçala Santiago Abascal

En un comunicat, els republicans alerten que "banalitzar el feixisme i l’extrema dreta és un error greu", perquè "quan totes les formacions són acusades d’extrema dreta, cap ho és". Des d'ERC reclamen una rectificació a Sánchez de les seves declaracions, però també el conviden a fer públic el seu "rebuig explícit a les formacions d’ultradreta”.

No és un cas aïllat

Donant un cop d'ull als fets més recents, ERC posa de manifest que no es tracta d'un cas aïllat. La portaveu del partit, Marta Vilalta, recorda com "fa tot just pocs dies, el mateix president del govern espanyol alabava el sentit d’estat del mateix partit d’ultradreta”, quan va agrair a Vox que permetés l'aprovació del decret dels fons europeus del govern PSOE-Podemos. Alhora, denuncia que la Delegació del govern espanyol a Madrid autoritzés "la celebració d’una cerimònia d’homenatge a la División Azul, on obertament es feia apologia del nazisme i es promovia l’antisemitisme i la xenofòbia”.

Al llarg de la campanya electoral, Pere Aragonès i la resta de dirigents d'ERC han alertat que els socialistes estaven disposats a comptar amb la participació de Vox per arribar a la presidència de la Generalitat. Durant l'última setmana van demanar a Salvador Illa que es comprometés a fer un cordó sanitari als d'Ignacio Garriga al Parlament, però l'exministre va tirar pilotes fora. 

Vox ha entrat al Parlament de Catalunya amb 11 escons, i se situa com a quarta força, per davant de la CUP, els comuns, Cs i el PP.