El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ja ha fet la ronda de trucades a tots els partits, tret de Vox, per comunicar-los la seva voluntat de presentar-se a la investidura. Ho ha anunciat ell mateix via Twitter tot reivindicant que "el canvi ha arribat i els socialistes el farem possible".

Tot i no tenir els suports i, a més, tenir una majoria independentista de 74 escons previsiblement en contraIlla ja va advertir ahir que es presentaria a la investidura per la victòria electoral, "per conviccions i principis, i perquè els "correspon" presentar-la i "formar Govern".

Segons han informat des de la formació a ElNacional.cat, Illa ha traslladat a la resta de partits la idea que "el PSC és el primer partit de Catalunya" i que "hi ha hagut un vot a favor del diàleg i el retrobament".

Amb tot, el futur debat d'investidura i quin candidat s'hi presenta és una qüestió que estarà en mans del futur president del Parlament, un cop aquest hagi estat escollit i hagi consultat els representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària. De fet, el presidenciable socialista també va explicar que voldran negociar la presidència del Parlament perquè són els guanyadors de les eleccions i tenen "dret a tot això".

Així doncs, tot i voler complir amb aquesta promesa electoral, tot sembla molt difícil per als socialistes, que veuen com aquesta victòria no els servirà per fer res diferent del que ja va passar ara fa tres anys amb el triomf de Ciutadans. Encara que des de l'òrbita socialista s'intenta convèncer ERC per arribar a alguna mena d'acord, com ja expressava ahir en una carta l'expresident Montilla, els republicans semblen decidits a mantenir la seva promesa de no pactar-hi. De fet, el mateix Illa, en la ronda de trucades, també ha reconegut la força d'ERC comentant que "hi ha hagut una majoria clara d’esquerres i progressista a Catalunya" i s'ha mostrat disposat a encapçalar-la.

Un altre actor que pressiona cap a aquesta banda són els fidels comuns, que a través de la seva líder, Jéssica Albiach, també miren de convèncer els republicans per rememorar vells temps i fer un tripartit. "No farem Govern amb JxCat", deia ahir Albiach responent a l'oferta de Pere Aragonès de fer un Govern "de via àmplia" amb JxCat, la seva formació i la CUP

Després d’aquestes primeres converses, el presidenciable socialista obrirà una ronda de contactes presencials discrets en els propers dies.

26 de març: data límit

Els tempos parlamentaris perquè tot això comenci a agafar forma ja s'han activat. El proper 12 de març s'ha de constituir el nou Parlament, d'on en sortiran la nova mesa i el nou president de la cambra. En els 10 dies posteriors s'iniciarà una ronda de consultes amb tots els grups que tindrà com a objectiu que els candidats que vulguin presentar-se ho comuniquin al president. Un cop aquest n'hagi escollit un segons el consens que trobi, se celebrarà el primer debat d'investidura, que serà, com a molt tard, el 26 de març.

El candidat necessitarà majoria absoluta. En cas contrari, se celebrarà un segon debat 48 hores després en què n'hi haurà prou amb majoria simple. Si tot i així no fructifica, arrencarà un període de dos mesos per trobar president abans de pitjar el botó de la repetició electoral.