Discreció. És el que s'han autoimposat els partits independentistes catalans en relació a l'enèsim intent de teixir una estratègia compartida, en aquest cas, amb la investidura de Pedro Sánchez. Segons confirmen a ElNacional.cat fonts coneixedores de les converses, aquest dilluns al matí s'ha produït, com a mínim, una de les primeres reunions bilaterals previstes per aquesta setmana. En aquest cas, entre membres de Junts per Catalunya i la CUP

Per part de Junts per Catalunya hi ha assistit la seva cap de files al Congrés, Laura Borràs. Els anticapitalistes confirmen que tal com van manifestar la setmana passada els seus dos diputats electes a Madrid, Mireia Vehí i Albert Botran, ja han "iniciat una ronda de contactes per emplaçar a les forces independentistes i sobiranistes dels Països Catalans i de l'Estat a no facilitar la investidura de Pedro Sánchez ni garantir la governabilitat del PSOE".

En aquest sentit, la CUP explica que ja ha fixat reunions amb JxCat, ERC, Bildu, el BNG i confluències de Podemos "al llarg d'aquesta setmana", tot i que no aporten cap més detall, precisament per discreció. Des d'ERC també assenyalen que s'han agendat trobades bilaterals, amb JxCat i la CUP, però tampoc no volen aportar més informació. Altres fonts apunten a aquest diari que a finals d'aquesta mateixa setmana podria haver-hi una cimera que aplegués tots els grups independentistes al Congrés, inclosos bascos i gallecs. 

L'acord de govern PSOE-Podemos és en mans de l'independentisme, que té la clau perquè Pedro Sánchez pugui tornar a la Moncloa. Totes les mirades -i esperances- de Sánchez i Iglesias estan dipositades en aconseguir seduir Esquerra Republicana per a una abstenció. De moment, els republicans es resisteixen i segueixen posant preu al vot dels seus 13 diputats: una mesa de negociació d'igual a igual on es pugui parlar de tot, amb un calendari clar i que s'estableixin unes garanties de compliment.