ERC i Junts per Catalunya han celebrat aquesta tarda la primera reunió per abordar la possibilitat d'un acord sobre el nou Govern de la Generalitat després de les eleccions de diumenge. Els dos partits han informat de la trobada a través de comunicats on coincideixen a subratllar la importància de la victòria aconseguida en aquests comicis per l'independentisme i manifesten la voluntat d'aprofundir en les converses.

Més forces

En el seu comunicat, Esquerra assegura que la trobada ha estat molt positiva i que el nou escenari electoral planteja una "gran oportunitat" per iniciar una "nova etapa al país". El text dels republicans no entra en més concrecions, això no obstant, i en sintonia amb la proposta de via àmplia amb que van concórrer a les eleccions, asseguren que "caldrà estendre la mà a més forces".

De la seva banda, també Junts coincideix en valorar positivament la cita i a assegurar que s'ha acordat obrir "una nova etapa en l'independentisme per aprofitar aquesta oportunitat històrica que han brindat les eleccions". Mentre Esquerra insisteix a obrir l'acord a altres partits, la formació de Carles Puigdemont es mostra contundent en "la seva aposta per un acord entre les dues forces independentistes parlamentàries".

pere aragones pati tarongers   ruben moreno

Pere Aragonès, candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, al Pati dels Tarongers / Ruben Moreno

Tant ERC com Junts subratllen el resultat aconseguit per l'independentisme als comicis de diumenge. El comunicat d'ERC assegura que la reunió ha servit per posar en valor tant la victòria independentista com la nova derrota dels poders de l'Estat que volien apartar l'independentisme de les institucions". En aquest sentit, han qualificat com "un gran èxit del moviment independentista l'avanç sostingut en cada nova elecció, que s'hagi pogut passar de 70 a 74 diputats i diputades i que per primera vegada s'hagi superat la barrera del 50% de suports als partits independentistes". "Uns grans resultats que, a més, s'han produït en un context difícil i en unes eleccions imposades per l'Estat espanyol", afegeix la nota.

Primera reunió

Aquesta és la primera reunió que celebren els dos partits després que cadascun per la seva banda s'han entrevistat ja amb la comissió negociadora de la CUP. Esquerra s'hi va reunir dimecres i Junts, aquests dijous

La cita entre els dos partits s'ha celebrat després que dimecres, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va emplaçar els comuns i la CUP a articular un govern en el qual no hi va incloure Junts. Aquesta intervenció va provocar que es disparessin les especulacions sobre l'aposta republicana per un govern d'esquerres amb el suport extern del PSC. Per contra, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta assegurava aquest matí en declaracions a RNE que descartava governar amb els comuns i amb el suport extern del PSC.

Les especulacions entorn aquest debat s'han vist atiades pel fet que fins avui, Junts no havia rebut encara cap presa de contacte per part d'ERC després que la nit electoral la candidata Laura Borràs havia parlat telefònicament amb el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès per felicitar-lo pel resultat.

Per part d'ERC han participat a la reunió el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià; la portaveu, Marta Vilalta; el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové; i la número dos de la candidatura republicana, Laura Vilagrà.

En nom de Junts han participat el secretari general, Jordi Sànchez; la portaveu, Elsa Artadi; el vicepresident, Josep Rius; la responsable del grup al congrés, Míriam Nogueras; i el diputat Francesc de Dalmases.

 

A la imatge principal, Laura Borràs i Pere Aragonès van coincidir aquest dilluns a les portes d'una ràdio on van ser entrevistats / ACN