Hi ha melodies una mica diferenta les files d’Esquerra Republicana. El presidenciable Pere Aragonès, després d’empatar en primera posició amb el PSC, aposta per una àmplia entesa, que vagi d’ERC i Junts per Catalunya, fins a la CUP i, també, els comuns. En canvi, avui Gabriel Rufián ha apel·lat a una altra majoria, un “front ampli d’esquerres” que predomini a la Generalitat. S’ha dirigit a la CUP i als comuns. En canvi, no ha mencionat Junts dins d’aquest bloc.

Ha estat durant el debat de la moció d’ERC al Congrés dels Diputats, que demana la negociació d’un referèndum a l’Estat. En aquest context, el portaveu republicà a Madrid ha defensat que “les esquerres independentistes i autodeterministes hem guanyat i sumem com mai”. Això, ha continuat, “ens obliga, ens mandata, ens condemna a entendren’s”. Com a força guanyadora d'aquestes esquerres, ha apuntat Rufián, ERC “assumeix el lideratge d’aquesta majoria”.

En aquest sentit, el dirigent republicà s’ha dirigit explícitament a “les senyories de la CUP i dels comuns”, però no a les de JxCat, per a “intentar i fer que les esquerres predominin en un front ampli al Govern de la Generalitat”. Només ha tingut un missatge per a la candidatura de Laura Borràs, tot i que també sense citar-la: “Deixin de marcar-nos el ritme aquells que es pensaven que havien guanyat tant que es pensaven que el país era seu”. També ha avisat que “no som els criats de ningú”.

Junts per Catalunya ha evitat els retrets, més enllà de constatar el fracàs de la moció d’ERC pel referèndum. La diputada Míriam Nogueras, que es prepara per ser la nova portaveu a Madrid, ha enviat un missatge d’entesa: "Posem-nos d'acord, junts ho podem fer”. Als comuns els ha reclamat que "deixin de mercadejar i siguin útils". La cupaire Mireia Vehí ha constatat com “l’independentisme ha tornat a guanyar les eleccions”, per tretzena vegada seguida, i que cal posar-se a treballar a Catalunya per fer possible l’avenç nacional i l’avenç social. També ha evidenciat com la taula de diàleg "no està funcionant" i per això presenten mocions al Congrés.

Moció fracassada

El text, que ha defensat Gabriel Rufián davant del Congrés, reclamava al govern espanyol la negociació d'un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. Però, en la votació d’aquest dijous, toparà amb el mur del govern espanyol. El no del PSOE ja era previsible. No tant l'abstenció d'Unidas Podemos, que defensa la consulta però critica el com i el quan escollit pels republicans. El com no hauria de ser una moció al Congrés i el quan no hauria de ser 48 hores després de les eleccions catalanes.