La política catalana ha demostrat al llarg dels darrers anys que, com predica el Mago Pop, res és impossible. Aquesta màxima cal tornar-la a aplicar ara per analitzar les negociacions per a la investidura i el nou Govern de la Generalitat. Amb aquest esperit, Jaume Asens va llançar aquest dijous la proposta d'un govern d'ERC amb els comuns que comptés amb la participació des de fora del PSC. 24 hores després, ja té resposta. La portaveu dels republicans ha anunciat que el seu partit descarta "completament" aquesta possibilitat

"No és l'aposta ni la prioritat d'ERC", ha replicat Marta Vilalta durant una entrevista a Ràdio 4De fet, un bipartit d'aquestes característiques comptaria amb uns escassos 41 diputats i, per tant, estaria en una clara minoria al Parlament, on necessitarien 27 escons extra. Sobre la taula, alguns sectors d'ERC i comuns afegeixen la possibilitat que la CUP participés d'aquest govern. Ara bé, sumant els 9 anticapitalistes, l'executiu seguiria anant coix a la cambra catalana. 

Govern del 3-O

Els d'Oriol Junqueras tot just acaben d'encetar la ronda de contactes per aconseguir els avals necessaris per investir Pere Aragonès i formar un govern el més transversal possible, amb Junts, comuns i la CUP. L'han batejat com el Govern del 3 d'octubre, en al·lusió a la gran manifestació que hi va haver a Barcelona dos dies després del referèndum de 2017, que va aplegar partits i entitats diverses que anaven més enllà de l'independentisme. 

Davant d'aquells qui els recorden els vetos creuats que mantenen Junts i els comuns, els republicans exposen dos exemples. El primer, l'acord de govern de Lleida, on ERC governa amb aquestes dues formacions. L'altra prova que presenten és el pacte pels pressupostos de 2020, que va acabar comptant amb el vot del grup parlamentari que lidera Jèssica Albiach. 

Tot i que Vilalta ha intentat evitar posar-se en l'escenari d'haver d'acabar triant entre En Comú Podem i Junts per Catalunya, la secretària general adjunta d'ERC ha acabat admetent que el seu compromís és per un govern independentista. És a dir, que arribat el cas, acabarien decantant la balança per la candidatura de Borràs i Puigdemont. 

Diàleg, no unilateralitat

Sobre les prioritats, Vilalta ha deixat clar que el que defensen "no és un govern per tornar a la unilateralitat", sinó que cal centrar els esforços en el diàleg amb Madrid, per seguir reivindicant el referèndum pactat i l'amnistia. Alhora, ha assenyalat la necessitat de reforçar les polítiques progressistes.

La portaveu d'ERC ha apuntat que més enllà de les declaracions públiques a favor de la confrontació que fan els dirigents de Junts, "amb la boca petita compren la via del diàleg".