La negociació pels pressupostos, encallada. La reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, no ha servit per desbloquejar un acord pels comptes. Quan queden menys de 24 hores perquè el projecte se sotmeti al debat a la totalitat a la cambra catalana, l'executiu no té garantit poder mantenir la tramitació del pressupost perquè encara no compta amb els suports necessaris per fer-ho possible. Durant la trobada al Palau de la Generalitat, d'uns 45 minuts, les dues parts han mantingut la seva posició inamovible sobre el Hard Rock, l'escull que impedeix una entesa.

Diverses fonts del Govern admeten que les converses segueixen enrocades i que tot es manté igual, però que continuaran negociant fins al darrer minut per intentar arribar a un acord. El temps límit és dimecres al migdia, quan es preveu la votació de les esmenes a la totalitat. Per la seva banda, fonts dels comuns coincideixen en aquest diagnòstic i expliquen que, ara com ara, no hi ha cap nova reunió concretada. En tot cas, sí que defensen que els contactes seguiran i que tenen les "línies de telèfon obertes per si l'executiu canvia d'opinió". Amb tot, els d'Albiach insisteixen que, més enllà d'aquest projecte, els comptes són "poc ambiciosos" en matèries com salut, educació i habitatge; mentre que el Govern sí que veu una entesa en molts aspectes sectorials amb ells.

El Hard Rock, l'elefant a l'habitació

Els comuns volen una oferta del Govern per aturar el Pla Director Urbanístic del Hard Rock. Una via podria ser una moratòria que s'emparés en una resolució aprovada al ple monogràfic sobre sequera i canvi climàtic, que instava l'executiu a "aturar qualsevol modificació de planejament urbanístic en el sector turístic que suposi mobilitzar més recursos hídrics per sobre de 100 litres per persona i dia, fins que el consum d'aigua del sector primari i industrial no estigui garantit".

Ara bé, aquest mateix dimarts al migdia, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reiterat que no ho frenaran perquè no tenen "cap marge per aturar un procediment en marxa" del centre recreatiu a Vila-seca: "No podem obligar els funcionaris a fer res perquè això seria prevaricar, i els comuns ho saben perfectament". De fet, el Govern sosté que el Hard Rock és una "excusa" dels de Jéssica Albiach: "Sembla que no volen els pressupostos, que no hi ha voluntat política". Per tot plegat, Plaja ha instat Albiach a fer ús dels "canals i palanques" a Catalunya i Madrid per forçar el PSC a renunciar al Hard Rock, ja que Aragonès va afirmar el dimecres passat que, si cedia en aquest aspecte, hi havia el risc de perdre el suport dels 33 diputats socialistes al pressupost.

Tres reunions en un dia

El temps corre i al Govern li queden dos vots per arribar a la majoria absoluta si no vol que aquest dimecres caiguin els pressupostos. Al llarg d'aquesta setmana, les reunions i converses amb els comuns s'han intensificat. Dilluns ja es va celebrar una reunió a Palau on no es va constatar cap avenç. Aquest matí, a les 11 hores, l'equip negociador dels comuns —format pels diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia i Enric Bárcena, i el coordinador del grup, Ximo Balaguer— s'ha tornat a trobar amb la delegació del Govern, que integren Núria Cuenca (secretària general de Presidència), Josep Maria Aguirre (secretari general d'Economia i Hisenda) i Marc Ramentol (director general de Coordinació Interdepartamental). De nou, les posicions han seguit enrocades i han mantingut una altra trobada a partir de dos quarts de tres del migdia, a la qual s'ha sumat David Cid, portaveu dels comuns al Parlament. Després d'aquesta reunió, a les 16:30 hores, ha arrencat la trobada entre Pere Aragonès i Jéssica Albiach, on tampoc han aconseguit salvar les discrepàncies.

Successions, l'altra via descartada

En aquests moments, els comptes perillen davant la manca d'acord entre el Govern i els comuns. A més, l'executiu arribarà al debat de totalitat dels pressupostos amb esmenes que ha presentat tota l'oposició, a excepció del PSC. Junts va ser l'últim grup a presentar aquesta esmena a la totalitat, esperant a arribar al final del termini, que vencia aquest dilluns a les 10:30 hores. Això no obstant, els juntaires sostenen que l'esmena és "preventiva" i que, si el Govern fa alguna contraoferta que inclogui la bonificació al 99% de l'impost de successions, més desburocratització i "reforç" en educació i llengua catalana, poden negociar el seu suport i retirar l'esmena. De fet, expliquen que així ho va traslladar el dilluns al matí el president del seu grup parlamentari, Albert Batet, al president Aragonès.

Tot i això, aquesta és una via que l'executiu no contempla. Patrícia Plaja ha destacat que és una "línia vermella": "Són 1.200 milions d'euros que deixarien d'invertir-se en temes socials". Per la seva banda, Junts insisteix que cal "abaixar la pressió fiscal" als ciutadans i discrepen de la xifra de l'executiu: eliminar successions suposaria una pèrdua recaptatòria de 358 milions, una quantia que, defensen, el Govern els hi ha reconegut. Aquest dimarts al migdia, la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha asseverat que no veuen "voluntat" de l'executiu per negociar amb ells perquè no els han convocat a una nova reunió —cal afegir que només n'han celebrat quatre—: "Sembla que prefereixin no pactar els pressupostos amb nosaltres encara que suposi perdre'ls".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!