En temps de descompte. El Govern disposa de menys de 24 hores per aconseguir reunir els suports necessaris per poder aprovar els pressupostos del 2024. I fins ara no sembla que serà a temps de fer-ho. Després de garantir-se els vots del PSC, falta guanyar-se el vot de Junts o dels comuns (si no els dos), però fins ara els contactes no fructifiquen. És per això que l'executiu està començant a impacientar-se i ja s'ha llançat a pressionar les formacions de Jordi Turull i Jéssica Albiach, si bé amb especial èmfasi cap a aquests darrers.

I és que els equips negociadors del Govern i dels comuns s'han reunit novament aquest dimarts al matí, això sí, sense arribar a cap acord concret encara per a l'aprovació dels pressupostos amb el 'sí' o l'abstenció de la formació d'esquerres. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha dit que les negociacions "són vives" i que "hi ha temps per negociar". Malgrat el rebuig dels comuns, ha defensat que aquests són uns comptes "boníssims" i "de caràcter social", "els més alts que ha tingut mai el país". És per això que la portaveu ha lligat la seva sorpresa al veto d'Albiach amb uns retrets directes per la seva exigència continuada de retirar el Hard Rock dels comptes. El macroprojecte és una exigència del PSC de Salvador Illa, però els liles volen que es tiri enrere el Pla Director Urbanístic (PDU).

"Si els comuns continuen demanant coses impossibles, l'acord és impossible", ha lamentat. En aquest sentit, ha argumentat que el Govern no té cap marge per "aturar" el procediment del Hard Rock, i no pot obligar els funcionaris de la Generalitat "a fer res perquè això seria prevaricar". "I el grup de Jéssica Albiach ho sap perfectament". En tot cas, ha recordat que la líder dels couns també té "canals i palanques" per forçar el PSC, a Catalunya i a Madrid, perquè deixin caure el macroprojecte. És per això que la portaveu s'ha plantejat si els comuns estan realment disposats a aprovar els comptes. "Sembla que no volen els pressupostos, que no hi ha voluntat política", ha afirmat, acusant la formació d'utilitzar el Hard Rock com a "excusa" per mantenir el seu veto. I ho ha conclòs amb una crítica directa, plantejant que l'interès sigui "desgastar el Govern" de Pere Aragonès.

Successions, una línia vermella

D'altra banda, i pel que fa a Junts, la formació de Jordi Turull va anunciar ahir una esmena a la totalitat "preventiva" als comptes, si bé amb la "disposició" de continuar negociant amb una sola condició: que el Govern accepti l'eliminació (bonificant el 99%) de l'impost de successions. La portaveu ha explicat que aquesta demanda és "una línia vermella" per a l'executiu d'Aragonès, i ha acusat Junts d'estar "enrocats" amb una qüestió fiscal "que no té consens". "Són 1.200 milions d'euros que deixarien d'invertir-se en temes socials", ha advertit, tancant la porta a deixar caure aquestes inversions. En tot cas, el Govern té la voluntat de "seguir negociant" amb els juntaires i "fer possible l'acord", sempre que abandoni aquesta exigència.